Victimele atentatului terorist din 9/11, comemorate în SUA

© AP Photo / Patrick Sison11 сентября 2001
11 сентября 2001 - Sputnik Moldova
Abonare
Duminică, se împlinesc 15 ani de la atacul terorist din New-York. Milioane de americani se vor aduna pentru a comemora victimile care și-au pierdut viața la data de 11 septembrie 2001.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Ceremonia de comemorare a victimelor va avea loc la New York, pe locul unde se înălțau turnurile gemene ale World Trade Center, informează RIA Novosti.

Ceremonia va începe la ora 8:46 (15:46 ora Moldovei), moment în care primul avion capturat de teroriști s-a ciocnit în unul din turnurile gemene. Potrivit obiceiului, anual în acest loc sunt citite numele tuturor celor care au murit. În același moment va răsuna dangătul de clopot instalat în Capela sf. Pavel, dăruit de locuitorii Lontrei în anul 2002, dar și al clopotelor bisericii Sfintei Treimi, aflată în apropiere de locul unde a avut loc actului terorist.

World Trade Center din 11 septembrie 2001 - Sputnik Moldova
Europenii consideră că SUA nu au făcut lumea mai sigură după 11 septembrie

La orele 13:00 (20:00 ora Moldovei) va începe ceremonia de la muzeul Pompierilor din New-York, oficiată în cinstea celor care și-au pierdut viața încercând să salveze alte vieți omenești. Seara, cerul deasupra New-York-ului va fi iluminat de razele a 88 de spoturi luminoase gigantice, care vor repeta conturul clădirilor prăbușite.

Presedintele Barack Obama va rămâne la Washington, el în această dimineață se va afla la Pentagon, unde la data de 11 septembrie 2001 s-a ciocnit al treilea avion capturat de teroriști.

Potrivit informațiilor oficiale, ceremonia va începe la orele 9:30 (16:30 ora Moldovei), și va dura aproximativ o oră. Aici vor fi aduse flori și coroane, și va fi ținut un minut de reculegere în memoria victimelor.

Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally - Sputnik Moldova
Trump nu exclude că migranții ar putea organiza un nou 11 septembrie

În cinstea celor decedați, șeful statului, Ministrul Apărării Ashton Carter și șeful Statului Major Joseph Dunford se vor ține un discurs în fața rudelor și apropiaților victimelor actului terorist. După încheierea părții festive, oficialii vor purta o discuție privată cu cei care și-au pierdut rudele și apropiații în tragicele evenimente.

Totodată, o ceremonie de comemorare va avea loc în orașul Shanksville (Pennsylvania), unde s-a surpat cel de al patrulea avion capturat de teroriști.

În ajunul aniversarii, președintele american a anunțat că ziua de 11 septembrie 2016 să fie zi națională de rugăciune și de comemorare, îndemnând toți cetățeni să cinstească memoria celor uciși la 11 septembrie 2001, prin "rugăciune, contemplație, ceremonii de comemorare, vizitarea monumentelor comemorative, prin dangăt de clopote și prin alte activități de acest fel.

Într-un mesaj special, președintele american a remarcat faptul că, în ultimii 15 de ani, "s-au schimbat multe lucruri".

"Noi am dat o lovitură zdrobitoare liderilor" Al-Qaida", l-am pedepsit pe Osama bin Laden, ne-am consolidat securitatea noastră internă, am prevenit noi atacuri salvând vieți omenești", — a spus președintele.

La data de 11 septembrie 2001, teroriștii ”Al-Qaida” au capturat mai multe avioane de pasageri și le-au îndreptat în turnurile World Trade Center din New-York și asupra Pentagonului. În urma actului terorist au decedat peste trei mii de oameni.

Fluxul de știri
0