Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Află istoria și obiceiurile din popor

© Photo : libertatea.roTăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii ortodocși din Republica Moldova pomenesc pe 11 septembrie tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, Biserica a rânduit post negru, pentru ca să nu ne asemănăm cu împăratul Irod, care îmbuibându-se cu mâncare a cerut că Salomeea să-i danseze, iar drept răsplată ea a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează sfârșitul anului bisericesc, care se încheie la 14/1 septembrie. Biserica a rânduit zi de post negru pentru ca, pe de o parte, să nu ne asemănăm cu împăratul Irod, pe de altă parte, să ne raportăm la modul ascetic de viață pe care l-a dus Ioan.

Schimbarea la Față a Mântuitorului - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Schimbarea la Față a Mântuitorului - îndumnezeirea firii omenești

Din Evanghelie aflăm că Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. Dorind să se răzbune, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceara de la acesta capul Botezătorului ca răsplată. La cererea ei, Irod a dispus tăierea capului lui Ioan Botezătorul.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbatoare cu semnificație eshatologică, precum este și Schimbarea la Față a Domnului și Adormirea Maicii Domnului.

Prin Schimbarea la Față ni se descoperă îndumnezeirea firii omenești, prin sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului avem nădejdea celor veșnice, iar prin această sărbătoare ni se descoperă că cei care vor urma pocăința, vestită de Sfântul Ioan Botezătorul vor ajunge în rai. Acesta este motivul pentru care Sfinții Părinți au rânduit ca aceste sărbători să fie cinstite de creștini în luna august, ultima luna din anul bisericesc.

Icoana adormirii Maicii Domnului - Sputnik Moldova
Postul Sfintei Marii, perioadă de pocăinţă şi schimbare a vieţii

În ceastă zi, mai există obiceiul din popor care spune că nu trebuie să se folosească cuțitul, și că totul trebuie să se rupă cu mâna. Totodată, mai întâlnim și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu forma rotunda.

Precizăm că aceste obiceiuri nu au nimic în comun cu Biblia sau cu Sfânta Tradiție, și nu trebuie respectate.

Fluxul de știri
0