Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Peste 800 de observatori stau cu ochii pe alegerile din Belarus

© Sputnik / Виктор ТолочкоВыборы в Беларуси.
Выборы в Беларуси. - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi secțiile de votare din Belarus își desfășoară activitatea cu începere de la orele 8:00 și până la orele 20:00. În această zi este inadmisibilă publicitatea electorală.

CHIȘINĂU, 11 sept — Sputnik. Duminică au loc alegerile pentru Camera Inferioară a Parlamentului din Belarus. În baza sistemului electoral majoritar, din cele 110 regiuni urmează să fie aleși 110 deputați, fiind înregistraţi 485 de candidați. Pentru prima dată, pentru a obține victoria într-o regiune este suficient să acumulezi simpla majoritate de voturi. Astfel, alegerile se vor desfășura într-un singur tur, informează Sputnik Belarus.

Флаг Евросоюза напротив здания европарламента в Брюсселе - Sputnik Moldova
Uniunea Europeană își modifică politica față de Belarus

Pentru ca alegerile să fie recunoscute și validate, la vot trebuie să se prezinte peste 50 la sută din populație. Precizăm că începând cu ziua de marți a început votarea anticipată, proces în care aproximativ 24 la sută dintre cetățeni deja și-au exprimat votul.

Inițial au fost înregistrați 525 de candidați, însă pe parcurs 39 dintre aceștia și-au retras candidatura din proprie inițiativă. Ulterior încă un candidat și-a anunțat retragerea din cursă, invocând nedorința de a-şi suspenda activitatea la locul de muncă pe parcursul perioadei electorale, așa cum prevede legea.

Este de remarcat faptul că aproximativ 63 la sută dintre candidați sunt reprezentanți ai partidelor politice.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale au fost incluși aproximativ 7 milioane de alegători, inclusiv 4,4 mii aflaţi în afara țării.

La aceste alegeri au fost acreditați 825 de observatori internaționali, inclusiv din statele CSI, OSCE, din partea Adunării Parlamentare a CE și altor organizaţii internaționale, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice și observatori independenți.

Fluxul de știri
0