CHIŞINĂU, 10 sept — Sputnik. Potrivit departamentului, în doar cele trei luni de vară, angajații Poliției de Frontieră au amendat 250 de persoane implicate în 147 de asemenea contravenţii.
Comparativ cu aceiași perioadă a anului precedent, numărul cazurilor de încălcare a regimului zonei de frontieră a crescut cu circa 8 % (în 2015: 135 caz. și 231 pers.).
Astfel, din numărul total al persoanelor care au sfidat legislația frontalieră în perioada estivală, cele mai multe (192 pers.) au ignorat regulile de aflare în zona de frontieră, 20 de persoane au fost prinse în timp ce pescuiau ilegal în apele de frontieră, iar 26 de cetăţeni sunt cercetați pentru că nu au înștiințat prealabil sau nu au deținut acordul polițiștilor de frontieră în vederea efectuării activităților de pășunat și lucrărilor agricole în zonă.
Numai în prima săptămână a lunii septembrie curent, 44 de persoane au fost documentate pentru încălcarea regimului zonei de frontierăȚinând cont de faptul că sunt în plină desfăşurare lucrările agricole de toamnă: strângerea recoltei, prelucrarea pământului etc., Poliția de Frontieră îndeamnă populația locală să manifeste o atitudine conștiincioasă față de regulile existente la frontieră.
Pentru evitarea unor tensiuni şi neînţelegeri, poliţiştii amintesc că toţi doritorii de a se afla în zona de frontieră trebuie să deţină obligatoriu permisul de acces.
„Actul respectiv oferă titularului dreptul de a se afla în limita sectorului şi în perioada indicată în permis, precum şi dreptul de a desfăşura activităţile înscrise în permis", subliniază sursa.
Permisul de acces în zona de frontieră poate fi obţinut la Departamentul Poliţiei de Frontieră al MAI sau la subdiviziunile teritoriale (Sectoarele Poliţiei de Frontieră), prin prezentarea setului necesar de documente.