Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova se confruntă din nou cu o criză a medicamentelor

© Sputnik / Vitaly Ankov / Accesați arhiva multimediaРабота государственной аптеки во Владивостоке
Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Problema lipsei unor tipuri de medicamente de pe piaţa farmaceutică din Moldova va fi soluţionată în câteva săptămâni.

CHIŞINĂU, 9 sept – Sputnik. Pe piața farmaceutică din Moldova lipsesc în jur de 60 de denumiri de preparate medicamentoase, dintre care 32 nu au analogi.

Printre motivele care au dus la dispariţia unor produse medicamentoase de pe piaţa autohtonă, potrivit Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM),  sunt neprelungirea de către importatori a Certificatului de înregistrare a preparatului, refuzul unor producători de a livra produse farmaceutice în Moldova pe motiv că preţurile de catalog nu acoperă costurile de producţie sau necorespunderea unor producători standardelor internaţionale.

Аптека - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministerul Sănătății simplifică modul de înregistrare a medicamentelor de import

Pentru a relua cu efect imediat aprovizionarea cu medicamente de import lipsă, AMDM a propus agenților economici condiţii atractive de înregistrare în Republica Moldova a produselor farmaceutice noi, precum și a introdus procedura de autorizare simplificată a preparatelor medicamentoase. La fel, au fost simplificate cerinţele privind etichetarea şi ambalajul produselor.

Totodată, Comisia pentru importul produselor farmaceutice neînregistrate, vital necesare sistemului sănătăţii, la iniţiativa Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, a eliberat autorizațiile de import pentru 20 de denumiri de medicamente, iar pentru alte 12 decizia va fi luată în zilele următoare.

În lista produselor pentru care urmează să fie dat acceptul de import se regăsesc Oftagel, Nitrosorbid, Imunofan, Fenazepam.

AMDM a lansat şi negocieri cu producătorii internaţionali, care în ultimii ani s-au retras de pe piaţa farmaceutică a ţării, în vederea reluării conlucrării.

Fluxul de știri
0