Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Sănătății simplifică modul de înregistrare a medicamentelor de import

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediaАптека
Аптека - Sputnik Moldova
Abonare
Medicamentele care au fost deja înregistrate la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) vor intra pe piața din RM conform unei proceduri simplificate. Ținând cont de noile reguli, termenul de înregistrare a preparatelor se va reduce de 3,5 ori.

CHIȘINĂU, 14 apr — Sputnik. Medicamentele fabricate în țările Uniunii Europene, dar și în Elveția, SUA, Canada, Japonia și Australia, vor putea intra pe piața RM conform unei proceduri simplificate.

Potrivit noilor reguli publicate de către Ministerul Sănătății al RM, importatorii de medicamente produse în țările menționate nu vor mai fi obligați să prezinte mostre ale substanței inițiale și nemijlocit ale medicamentelor, pentru verificarea calității, înainte de a fi puse în vânzare în farmaciile din Moldova.

Аптека - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din 1 aprilie, preţurile la medicamente se modifică. Vezi în ce direcţie

De acum înainte, distribuitorii vor fi obligați să prezinte organelor de control declarația pe propria răspundere care garantează că medicamentele importate în Moldova au trecut controlul calității în țara de origine sau au fost atestate de EMA.

Potrivit persoanelor responsabile de la Ministerul Sănătății, având în vedere noile reguli, termenul de înregistrare a preparatelor medicale se va reduce de 3,5 ori: de la 210 până la 60 de zile.

Ceva mai devreme, prim-ministrul Pavel Filip a recunoscut că pe piața medicamentelor din ţară s-a creat o situație complicată: au dispărut din farmacii medicamentele de calitate, iar locul acestora a fost ocupat de preparate analoage care nu sunt la fel de eficiente.

Potrivit datelor pentru luna martie, jumătate din medicamentele înregistrate au fost aduse în Moldova cu întreruperi. În lista celor care au dispărut figurau preparate bine cunoscute și accesibile: de la cele cardiologice până la antibiotice. Specialiștii afirmă că principalele cauze ale dispariției unor medicamente din farmaciile RM sunt tărăgănarea birocratică și devalorizarea monedei naționale.

Fluxul de știri
0