Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Există sau nu scăpare: în Moldova ar putea fi interzisă slănina ucraineană

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaСало и мясо
Сало и мясо - Sputnik Moldova
Abonare
Pesta porcină africană este tot mai aproape de frontiera Moldovei. Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat în cadrul vizitei sale la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor despre 19 cazuri de boală înregistrate în Ucraina, în apropiere de hotarul cu țara noastră.

CHIȘINĂU, 9 sept — Sputnik. Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor nu pot garanta că virusul pestei porcine nu va ajunge în Moldova. Dar, după cum a declarat instituţia, pe parcursul ultimelor cinci luni, crescătorii de porci și angajații serviciilor sanitare au fost instruiţi în privinţa contracarării acestei boli periculoase. Șeful cabinetului de miniștri al ţării, Pavel Filip a subliniat și el că în această situație este importantă interacțiunea structurilor de stat ale Ucrainei și Moldovei.

Работа свинокомплекса в Челябинской области - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Virusul pestei porcine, la hotarul Republicii Moldova

"Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, împreună cu Poliția de Frontieră și cu Serviciul Vamal vor lua toate măsurile necesare pentru a nu admite pătrunderea virusului peste frontiera Moldovei", a declarat Filip.

Potrivit premierului, locuitorii de la sate care cresc porci trebuie să fie informați despre simptomele pestei porcine africane pentru a informa la timp subdiviziunile regionale ale ANSA în legătutră cu anumite simptome suspecte.

"Trebuie să ne concentrăm atenţia pe  neadmiterii introducerii în țară a produselor care pot conţine virusul pestei porcine africane. Este vorba și despre produsele procesate, și despre animalele vii, și despre materialul seminal, și despre alte căi de pătrundere a virusului", a explicat șeful ANSA Gheorghe Gaber.

Specialistul a subliniat că în țările în care au fost stabilite deja cazuri de pestă porcină africană, virusul a fost adus întâmplător de oameni sau a pătruns pe teritoriul acestora împreună cu mijloacele de transport. De aceea, focarele bolii au apărut în imediata apropiere a drumurilor de importanță internațională. Mai mult decât atât, există riscul ca virusul să fie introdus şi de porcii sălbatici. După cum a subliniat Gaber, ANSA și agenția Moldsilva au discutat măsurile de contracarare a transmiterii bolii de către animalele sălbatice.

Fluxul de știri
0