CHIŞINĂU, 8 sept – Sputnik. Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Mihai Balan, a vorbit într-un interviu pentru agenţia moldpres.md despre rezultatele detaşării ofiţerilor de informaţii în cadrul diferitor autorităţi publice.
Balan a explicat că această propunere a venit urmare a constatării faptului că mai multe pericole şi ameninţări la adresa securităţii naţionale derivă din multitudinea de vulnerabilităţi persistente în cadrul instituţiilor publice.
„Scopul iniţiativei a fost şi rămîne în continuare prevenirea acelor acţiuni ce ar periclita securitatea de stat, securitatea publică şi a persoanei. Nu avem scopuri ascunse, meschine de supraveghere şi intimidare a personalului instituţiilor publice. Este un stereotip în stil „KGB-ist”, care e necesar să fie depăşit”, a declarat pentru Moldpres şeful SIS.
Potrivit lui Balan, ofiţerii SIS au menirea de a susţine conducătorii instituţiilor în exercitarea controlului privind asigurarea păstrării şi prevenirii scurgerii informaţiilor ce constituie secret de stat şi nu în ultimul rând, prevenirea şi contracararea elementelor de corupţie din instituţii.
Şeful de la SIS şi-a exprimat, însă, regretul că mai există instituţii care se opun iniţiativei Serviciului de a detaşa ofiţeri de informaţii şi securitate sau care le oferă acestora funcţii fără acces la informaţii şi fără posibilităţi de reacţionare.
„Sunt sigur că dacă Serviciul ar fi avut ofiţeri detaşaţi, ca exemplu în cadrul Băncii Naţionale a Moldovei, s-ar fi reacţionat prompt în contextul crizei financiar-bancare ce s-a produs”, a declarat Balan.
O altă instituţie care este reticenţă faţă de colaborarea cu SIS, potrivit lui Balan, este Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
„Deşi am semnalat despre interesele unor servicii speciale străine atât faţă de Aparatul Central al Ministerului, cât şi faţă de misiunile noastre diplomatice, solicitând de a fi acceptată detaşarea ofiţerilor SIS în cadrul MAEIE, foştii conducători au tot amânat realizarea acestui fapt. Îmi exprim convingerea că actualii conducători vor fi mai receptivi”, a menţionat Balan.
La 9 septembrie, Serviciul de Informaţii şi Securitate marchează 25 de ani de la fondare.