Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Panică în capitală: lupii-mutanți au ajuns deja în preajma Chișinăului

Abonare
Specialiștii bat alarma: în timpul verii s-au înregistrat cazuri în care lupii au atacat animalele domestice. Ce-i drept, e vorba de lupi-hibrizi, corcituri sălbăticite de lupi și câini. De regulă, lupii adevărați apar pe teritoriul Moldovei în timpul iernii, când la munte ninge, iar aceştia migrează în ţara noastră în căutarea hrănii.

CHIȘINĂU, 7 sept — Sputnik, Daria Cernega. În pădurile din Moldova există douăzeci-treizeci de exemplare de așa-numiți lupi-hibrizi, a declarat pentru Sputnik Moldova Alexei Palancean, inginer-șef silvic al agenției „Moldsilva".

Potrivit acestuia, lupul-hibrid reprezintă o corcitură dintre lupul obișnuit și câinii sălbăticiți.

„Deseori, lupii care migrează din România sau Ucraina își lasă aici progeniturile", a menționat silvicultorul.

Подсадная дичь - залог успешной охоты - Sputnik Moldova
Societate
Vânătorii din Moldova: interzicerea vânatului animalelor sălbatice este alogică

Palancean afirmă că la înfățișare astfel de corcituri pot fi deosebite cu greu de lupii obișnuiți, însă năravul și caracterul lor care au rezultat din această încrucișare diferă de comportamentul animalelor din speciile respective.

„Lupii-hibrizi sunt mai puternici decât cei obișnuiți. Un lup veritabil se teme de om, de mirosul acestuia, de foc. Pe când hibridul nu se teme nimic și de aceea poate ataca chiar și oamenii. El are nevoie să consume până la 50 kg de carne pe săptămână", a specificat Palancean.

Pe teritoriul Moldovei metișii câine-lup pot fi întâlniși pretutindeni: la nord, la sud și în centrul țării. Specialistul a menționat că lupul-metis se hrănește exclusiv cu carne.

„Dispunem de informația că săptămâna trecută, chiar în preajma Chișinăului, la Dobruja, lupii au sfâșiat câteva vite, oi și capre. Oamenii dau vina pe lupi, deși eu presupun că este vorba de hibrizi. Pentru a clarifica dacă a fost lup sau „câine-lup" trebuie efectuate cercetări genetice la nivelul ADN. Însă în Moldova nu există astfel de laboratoare", a declarat Palancan.

Inginerul-șef silvic al agenției „Moldsilva" a subliniat totodată că la momentul de față specialiștii se află într-o situație ambiguă. Lupii sunt incluși în Cartea Roșie și sunt ocrotiți de convențiile internaționale. De aceea nu este clar cum ar trebui să se procedezi cu lupii-hibrizi: să fie împușcaţi sau nu.

Fluxul de știri
0