CHIŞINĂU, 3 sept — Sputnik. Comitetului Executiv Politic al Partidului Comuniștilor a decis sâmbătă că formaţiunea nu va participa la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, considerându-le neconstituţionale.
Decizia PCRM a fost făcută publică de liderul partidului, Vladimir Voronin, după mai multe ore de discuţii în cadrul Comitetului Executiv Politic. În opinia lui, după decizia din 4 martie curent a Curţii Constituţionale, alegerile anunţate pentru 30 octombrie sunt neconstituţionale.
„Vom boicota alegerile, pentru că nu sunt constituţionale", a declarat Voronin. Preşedintele ales în acest mod va fi nelegitim, la fel ca şi toată activitatea acestuia, a subliniat preşedintele PCRM.
El a mai punctat că partidul pe care-l conduce nu poate să accepte aceste alegeri nelegitime şi să fie de acord cu ceea ce se întâmplă în Parlament şi în ţară. Voronin a promis că membrii PCRM vor merge prin ţară pentru a îndemna oamenii să nu participe la vot.
„Dacă oamenii nu vor merge să voteze, alegerile nu vor fi valabile", a subliniat acesta.
În felul acesta, Voronin speră că vor fi declanşate alegeri anticipate, iar noul Parlament va fi cel care va decide în privinţa modalităţii de alegere a preşedintelui ţării şi nu „patru membri ai Curţii Constituţionale".
La 4 martie 2015, Curtea Constituțională a decis revenirea la forma anterioară anului 2000 a articolului 78 din Constituție, care stabilea modul de alegere a președintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
Liderul comuniştilor a declarat anterior într-un interviu că fracţiunea PCRM va veni în sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului cu un proiect de modificare a Legii Supreme a ţării.
„Iată după acest 4 martie, noi am analizat cum patru membri ai CC și-au permis să violeze Constituția și nimeni nu-i poate opri în această țară. Am ajuns la concluzia că trebui de modificat în acest sens Constituția", a declarat Voronin.
Astfel, potrivit proiectului, o decizia de modificare a Constituţiei luată de CC ar urma să fie „preluată spre executare" doar după votată ei de către Parlament, cu majoritate constituțională.