Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce a decis PCRM să boicoteze alegerile prezidenţiale

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПарламент Молдовы
Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Comuniştilor nu va înainte un candidat la funcţia de preşedinte al ţării şi va îndemna populaţia să boicoteze alegerile din 30 octombrie.

CHIŞINĂU, 3 sept — Sputnik. Comitetului Executiv Politic al Partidului Comuniștilor a decis sâmbătă că formaţiunea nu va participa la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, considerându-le neconstituţionale.

Decizia PCRM a fost făcută publică de liderul partidului, Vladimir Voronin, după mai multe ore de discuţii în cadrul Comitetului Executiv Politic. În opinia lui, după decizia din 4 martie curent a Curţii Constituţionale, alegerile anunţate pentru 30 octombrie sunt neconstituţionale.

Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Politică
Timofti aproape că l-a fascinat pe Voronin. Iată prin ce calități

„Vom boicota alegerile, pentru că nu sunt constituţionale", a declarat Voronin. Preşedintele ales în acest mod va fi nelegitim, la fel ca şi toată activitatea acestuia, a subliniat preşedintele PCRM.

El a mai punctat că partidul pe care-l conduce nu poate să accepte aceste alegeri nelegitime şi să fie de acord cu ceea ce se întâmplă în Parlament şi în ţară. Voronin a promis că membrii PCRM vor merge prin ţară pentru a îndemna oamenii să nu participe la vot.

„Dacă oamenii nu vor merge să voteze, alegerile nu vor fi valabile", a subliniat acesta.

În felul acesta, Voronin speră că vor fi declanşate alegeri anticipate, iar noul Parlament va fi cel care va decide în privinţa modalităţii de alegere a preşedintelui ţării şi nu „patru membri ai Curţii Constituţionale".

La 4 martie 2015, Curtea Constituțională a decis revenirea la forma anterioară anului 2000 a articolului 78 din Constituție, care stabilea modul de alegere a președintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Liderul comuniştilor a declarat anterior într-un interviu că fracţiunea PCRM va veni în sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului cu un proiect de modificare a Legii Supreme a ţării.

„Iată după acest 4 martie, noi am analizat cum patru membri ai CC și-au permis să violeze Constituția și nimeni nu-i poate opri în această țară. Am ajuns la concluzia că trebui de modificat în acest sens Constituția", a declarat Voronin.

Astfel, potrivit proiectului, o decizia de modificare a Constituţiei luată de CC ar urma să fie „preluată spre executare" doar după votată ei de către Parlament, cu majoritate constituțională.

Fluxul de știri
0