La Taşkent, zeci de mii de oameni şi-au luat adio de la Karimov

© Sputnik / СтрингерТашкентцы плачут и кидают цветы под траурный кортеж президента страны
Ташкентцы плачут и кидают цветы под траурный кортеж президента страны - Sputnik Moldova
Abonare
Cortegiul funerar a pornit la ora locală 7:20 din centrul Taşkentului spre aeroportul „Iujnîi". Corpul neînsufleţit al lui Islam Karimov a fost transportat cu avionul la baştina sa, Oraşul Samarkand, unde va fi înhumat. Înmormântarea va avea loc sâmbătă.

CHIŞINĂU, 3 sept — Sputnik. Zeci de mii de locuitori ai oraşului Taşkent au ieşit în stradă pentru a-şi lua rămas bun de la Islam Karimov, aceştia fiind prezenţi de-a lungul drumului pe care sicriul cu trupul neînsufleţit a fost transportat la aeroportul „Iujnîi".

Preşedintele Uzbekistanului s-a stins din viaţă vineri, la vârsta de 78 de ani. Înmormântarea şefului statului va avea loc pe data de 3 septembrie, la Samarkand. În ţară au fost declarate trei zile de doliu în legătură cu moartea preşedintelui. După decesul lui Karimov, interimatul preşedinţiei este asigurat, potrivit constituţiei, de preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Nigmatula Iuldaşev.

Mulţi dintre cei prezenţi plângeau şi aruncau flori în faţa cortegiului funerar, transmite Sputnik Uzbekistan.

„Islam Karimov a făcut foarte mult pentru ţara noastră, este primul nostru preşedinte şi va rămâne veşnic în memoria noastră", le-a spus jurnaliştilor unul dintre cei prezenţi.

Ислам Каримов. Архивное фото - Sputnik Moldova
Preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, a murit

Unii au menţionat că sunt îngrijoraţi pentru soarta ţării.

Un bărbat, vorbitor de limba rusă, a specificat că deşi au fost şi unele aspecte negative, în perioada preşedinţiei lui Karimov în Uzbekistan a fost pace şi stabilitate, deşi în unele dintre ţările vecine au fost războaie şi revoluţii. „Evident că ne facem griji pentru viitorul ţării", a declarat acesta.

Anterior, jurnaliştii de la Sputnik Uzbekistan au vehiculat printre posibilii succesori ai lui Karimov numele actualului premier Shavkat Mirzioiev şi cel al vicepremierului, ministrului Finanţelor Rustam Azimov.

Fluxul de știri
0