Preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, a murit

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaИслам Каримов. Архивное фото
Ислам Каримов. Архивное фото - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Funeraliile şefului statului uzbec vor avea loc sâmbătă, 3 septembrie, la Samarkand. În ţară vor fi declarate trei zile de doliu.

CHIŞINĂU, 2 sept — Sputnik. Preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, s-a stins din viaţă la 2 septembrie, se spune într-un comunicat remis marţi de către Guvernul şi Parlamentul ţării. Ceva mai devreme, în cursul zilei de vineri, unele medii de informare au vehiculat ştirea că şeful statului a murit, dar sursele oficiale au infirmat aceste informaţii, declarând că preşedintele se află în stare critică.

Potrivit comunicatului oficial, Karimov a murit vineri, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă, la Samarkand. Comisia de organizare a funeraliilor va fi condusă de prim-ministrul Shavkat Mirzioiev. În ţară vor fi anunţate trei zile de doliu.

„Potrivit dorinţei scumpului nostru preşedinte, el va fi înmormântat la 3 septembrie curent, în conformitate cu obiceiurile musulmane, în oraşul său natal Samarkand, acolo unde sunt îngropaţi părinţii săi. Ceremonia de rămas bun pentru Primul Preşedinte al Republicii Uzbekistan va avea loc pe data de 3 septembrie 2016, în oraşul Samarkand", se spune în comunicatul autorităţilor uzbece.

Guvernul de la Taşkent a anunţat duminică, 28 august, despre boala preşedintelui ţării, precizând că Karimov a fost spitalizat, iar tratamentul va necesita „ceva timp". Totodată, fiica cea mică a acestuia, Lola Karimova-Tilliaieva, a scris pe Instagram că tatăl său "a fost internat şi se află la reanimare din cauza unei hemoragii cerebrale survenite sâmbătă dimineaţa".

Islam Karimov, în vârstă de 78 de ani, s-a aflat la cârma Uzbekistanului peste un sfert de secol.

Fluxul de știri
0