CHIŞUNĂU, 2 sept — Sputnik. Ohanesian afirmă că articolele apărute în presă de-a lungul vremii au declanșat anchete interne în cadrul spionajului extern românesc, ducând chiar la autodeconspirarea unor ofițeri acoperiți din cadrul Serviciului de Informații Externe.
Astfel, el menţionează că documentul în cauză, declarația de martor a colonelului în rezervă CIE-SIE Doina Moinescu, fost șef de serviciu, „este primul act oficial de autodeconspirare a unui ofițer operativ din cadrul Serviciului de Informații Externe cu activitate intensă pe spațiul țărilor ex-sovietice".
Jurnalistul notează că Moinescu descrie modul în care se desfășoară operațiunile SIE și ordinea ierarhică în cadrul serviciului la acea dată, dând în vileag cu această ocazie și statutul unui important secretar de stat, Dan Chiriac, fost spion pe spațiul SUA.
Totodată, Ohanesian precizează că Doina Moinescu apare la sfârșitul anului 2003 și în documentele Registrului de stat al întreprinderilor și organizațiilor din Republica Moldova, ca administrator al reprezentanței din Moldova a "Asociației Centrul Românesc de Afaceri". Totodată, în 2001 aceasta a fost consilier economic la Ambasada Românei de la Chişinău.
Ovidiu Ohanesian afirmă, cu referire la surse din cadrul Serviciului de Informații Externe, că Doina Moinescu făcea parte din garda veche a Securității externe, fiind o apropiată a generalilor CIE/SIE Dan Dumitru, Adrian Isac şi Mircea Haş.
„Colonel (r) Doina Moinescu a fost şefă al unui important serviciu de analiză din cadrul SIE până la începutul anului 2008, când a fost trecută în rezervă. Cât a coordonat activitatea agenților SIE pe spațiul Republicii Moldova, Moinescu a beneficiat de protecţie politică și a avut în coordonare numeroşi ofiţeri sub acoperire, informatori, jurnaliști acoperiți şi cadre asociate ce activau pe spaţiul ţărilor ex-sovietice", scrie jurnalistul.
De altfel, mai precizează sursa, imediat ce a fost scoasă în rezervă, Doina Moinescu a fost retrimisă în Republica Moldova.
Puteţi citi în cotidianul.md textul integral din care puteţi afla nume ale ofiţerilor sub acoperire, jurnaliştilor şi informatorilor coordonaţi de Doina Moinescu la Chişinău, dar şi despre legăturile acesteia cu cercurile masonice moldoveneşti.