Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Câți unioniști au protestat în fața ambasadei SUA la Chișinău

© SputnikПротест унионистов у посольства США в Молдове
Протест унионистов у посольства США в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Un grup de 13 tineri au protestat în fața ambasadei Statelor Unite. Aceștia i-au adus manuale de istorie ambasadorului american, James Pettit.

CHIȘINĂU, 30 aug — Sputnik. O asociație care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România, a protestat marți, în fața Ambasadei Americii de la Chișinău. La protest au participat 13 persoane. Nemulțumirea unioniștilor a fost cauzată de Declarațiile ambasadorului Statelor Unite în Republica Moldova. În cadrul unui interviu la postul naţional de televiziune acesta s-a pronunţat împotriva ideii unirii Republicii Moldova cu România, afirmând că ţara noastră trebuie să-şi urmeze propria cale.

Dumitru Diacov - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Diacov: ceea ce a spus Pettit o spuneau toți reprezentanții statelor europene

Potrivit lui Pettit, „Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova".

Ambasadorul a ținut să accentueze faptul că ”Moldova nu este România”, iar țara își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite”.

La acțiunea de protest a unioniștilor au venit, nici mai mult nici mai puțin, 13 persoane. Ei țineau în mâini steaguri și cereau demisia lui Pettit. Tot ei, au înmânat reprezentantului ambasadei, mai multe manuale de istorie.

O acțiune similară de protest a avut loc și la București, România. Acolo au ieșit la fel de puțină lume. Protestatarii au adus și ei cărți de Istorie. Mai mult, ei au întocmit o scrisoare deschisă în adresa secretarului de stat John Kerry, în care îi cer acestuia să vină cu explicații ambasadorului Pettitte.

Anterior, contactați pentru a comenta acuzațiile aduse de mai mulți politicieni și asociații, Ambasada SUA a afirmat că sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei, aceasta fiind politica de lungă durată a SUA.

”Statele Unite ale Americii sunt și vor rămâne un partener în dezvoltarea democratică și economică a Republicii Moldova, și vom sprijini dorința Moldovei de a se integra în comunitatea euro-atlantică", a fost răspunsul ambasadei SUA, potrivit ProTV.

Fluxul de știri
0