Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Jizdan: poliţia nu a utilizat mijloace interzise împotriva manifestanţilor

Потасовка протест 27 августа Кишинев
Потасовка протест 27 августа Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a declarat luni în cadrul unei conferinţe de presă că mijloacele speciale au fost aplicate împotriva unor protestatari violenţi, pentru a proteja participanţii la acţiunile festive, inclusiv copii implicaţi în program.

CHIŞINĂU, 29 aug — Sputnik. Organizatorii acţiunilor de protest din data de 27 august, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au declarat luni că poliţia a utilizat împotriva manifestanţilor mijloace speciale interzise într-un stat democratic. În cadrul unei conferinţe de presă, organizatorii protestului au cerut demisia ministrului de Interne şi a şefului poliţiei.

În replică, ministrul Alexandru Jizdan a explicat că toate acţiunilor de securitate întreprinse în Piaţa Marii Adunări naţionale au avut ca scop asigurarea bunei desfăşurări a festivităţilor consacrate Zilei Independenţei şi protejarea celor care au participat la acestea.

„S-au întreprins măsuri de securitate, nu în ultimul rând, având informație operativă probată că există intenția clară de a periclita parada organizată cu prilejul a 25 de ani de la proclamarea independenței. Atunci când s-a încercat ruperea cordonului, când s-a încercat împroșcarea cu diferite obiecte atât în direcția poliției, cât și a celor implicaţi în paradă, poliția a folosit mijloacele speciale și aduc scuze celor care au avut de suferit neîntemeiat în urma acestor acţiuni", a declarat ministrul de Interne.

El a mai precizat că unele acţiuni artistice cu implicarea copiilor au fost date peste cap, iar copii au fost stresaţi de ceea ce se întâmplă.

Александр Пынзарь - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Șeful IGP: la protestul de sâmbătă au fost provocatori

Noi am fost nevoiţi să luăm aceste măsuri pentru a proteja participanţii la paradă, dar şi oaspeţii invitaţi, inclusiv diplomaţi, a subliniat ministrul Jizdan.

„Doza mijloacelor speciale a fost în coraport cu doza de violenţă pe care au manifestat-o protestatarii", a mai afirmat ministrul de Interne. Totodată, răspunzând învinuirilor organizatorilor acţiunilor de protest, Jizdan a precizat că poliţia RM nu are în dotare mijloace speciale interzise.

Presa a vehiculat informaţia că deputaţii mai mulţi deputaţi din primul Parlament,semnatari ai declaraţiei de Independenţă, nu au fost lăsaţi să treacă în PMAN. Ministrul de Interne a calificat aceste informaţii drept neadevăr, afirmând că, cel mai probabil, aceştia au întârziat:

„Ei au fost și au depus flori, erau alături de mine deputaţii din Parlamentul `90. Probabil că cei care au fost în întârziere au fost opriți din motive de securitate, ca ulterior să li se permită să treacă. Există un algoritm după care lumea lucrează. Poliţia nu gestionează astfel de cazuri în funcţie de viziuni politice". A mai declarat Alexandru Jizdan.

Potrivit acestuia, se încearcă manipularea opiniei publice. El a promis că se va veni cu un raport în care vor fi explicate toate aceste, repetând însă că a existat o mare dorinţă din partea unor anumite persoane de a periclita bunul mers al acestei acţiuni frumoase.

Fluxul de știri
0