Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dosarul Filat, comentat de ministrul român al Justiţiei

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Trebuia sau nu să fie public procesul de judecată în dosarul ex-premierului Vladimir Filat condamnat de prima instanţă la 9 ani de puşcărie pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.

CHIŞINĂU, 28 aug – Sputnik. Aflată într-o vizită de lucru la Chişinău, ministrul român al Justiţiei, Raluca Alexandra Prună, a fost invitată să se expună asupra dosarului ex-premierului moldovean Vladimir Filat şi anume la capitolul dacă procesul de judecată trebuia sau nu să fie public.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce a solicitat Filat în celulă de când este condamnat

Filat a fost condamnat, la 27 iunie, de prima instanţă la 9 ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Magistraţii au mai decis să confişte toate bunurile lui Filat, care au fost dobândite ilicit. Astfel, s-a stabilit confiscarea a 4 automobile de lux în valoare de 4,5 milioane de lei. Vor fi confiscate, de asemenea, mai multe bunuri dobândite ilicit cu o valoare totală de peste 791,2 milioane. Procurorii, dar şi avocaţii ex-premierului, au atacat deja la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Buiucani.

Mnistrul român a declarat că nu are obiceiul să comenteze cauzele care nu au o condamnare definitivă, dar a dat de înţeles că un proces public putea pune presiune asupra judecătorilor.

„Nu pot să fac nici un comentariu în care nu există o condamnare definitivă. Toate procesele răsunătoare prin calitatea persoanei sunt procese care atrag atenţia opiniei publice. Şi e greu. Pe de o parte dorinţa legitimă să vezi ce se întâmplă, pe de altă parte prin mediatizarea acestei cauze toată lumea devine justiţie şi să dă cu părea. Eu cred că doar judecătorul îşi poate spune opinia şi este chemat să facă justiţia”, a declarat ministrul român al Justiţiei.  

Vladimir Filat a fost condamnat în cadrul unui dosar de corupţie. Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM este acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă. Acesta a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Fluxul de știri
0