Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În 25 de ani de independenţă, au fost amnistiaţi aproape 6 mii de deţinuţi

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
În total, de la proclamarea independenţei Republicii Moldova au fost amnistiaţi peste 5,8 mii de deţinuţi.

CHIŞINĂU, 27 aug – Sputnik. Timp de 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, din penitenciarele din ţară au fost amnistiaţi 5834 de deţinuţi.

Ultima amnistiere a fost anunţată cu ocazia aniversării a 25-a de la proclamarea independenţei ţării şi va viza 1,7 mii de deţinuţi. 

Decizia a fost luată la nivel de Parlament, care a adoptat o lege în acest sens. Potrivit legii, sub incidenţa actului de amnistie cad aproximativ 1300 de condamnaţi. Alţi, aproximativ 400 de condamnaţi vor fi eliberaţi înainte de termen condiţionat.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Porţile închisorilor din Moldova se vor deschide pentru 1,7 mii de deţinuţi

Documentul prevede că amnistia poate fi aplicată numai față de persoanele care nu se fac vinovate de comiterea unor infracțiuni grave, au frecventat cursurile de reabilitare și reeducare și prezintă un risc minim de recidivă. Legea nu presupune eliberarea înainte de termen a persoanelor condamnate pentru corupţie.

În anul 2008, de asemenea, a avut loc amnistierea în masă a deţinuţilor. Parlamentul a votat atunci o lege organică care prevedea amnistierea în legătură cu declararea anului 2008 An al Tineretului.

În prezent, în instituţiile penitenciare sunt în jur de 8,2 mii de deţinuţi, dintre care 2 mii arestaţi preventiv.

Fluxul de știri
0