Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Porţile închisorilor din Moldova se vor deschide pentru 1,7 mii de deţinuţi

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat la ultima şedinţă din sesiunea de primăvară-vară o lege prin care vor fi amnistiaţi 1,7 mii de deţinuţi.

CHIŞINĂU, 29 iul – Sputnik. Către data de 27 august, ziua când Republica Moldova marchează 25 de ani de independenţă, 1700 de deţinuţi vor ieşi la libertate. O lege în acest sens a fost votată, vineri, de Parlament în lectură finală.

„Prin această amnistie se urmăreşte reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschi.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat nu va fi amnistiat

Documentul prevede că amnistia poate fi aplicată numai față de persoanele care nu se fac vinovate de comiterea unor infracțiuni grave, au frecventat cursurile de reabilitare și reeducare și prezintă un risc minim de recidivă. Legea nu presupune eliberarea înainte de termen a persoanelor condamnate pentru corupţie.

Potrivit legii, sub incidenţa actului de amnistie cad aproximativ 1300 de condamnaţi. Alţi, aproximativ 400 de condamnaţi vor fi eliberaţi înainte de termen condiţionat.

Din bugetul de stat urmează a fi alocaţi 5,7 milioane de lei pentru achitarea indemnizaţiilor de eliberare. De asemenea, pentru cheltuielile legate de aplicarea actului de amnistie vor fi alocaţi 150 de mii de lei.

În prezent, în instituţiile penitenciare sunt în jur de 8,2 mii de deţinuţi, dintre care 2 mii arestaţi preventiv.

Fluxul de știri
0