Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La Parada militară de Ziua Independenţei participă ostaşi din cinci ţări NATO

© Sputnik / Мирослав РотарьРепетиция военного парада
Репетиция военного парада - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Peste 2 mii de militari moldoveni şi din cinci ţări NATO şi 36 de unităţi de tehnică militară vor merge în marş de Ziua Independenţei pe Piaţa Marii Adunări Naţionale.

CHIŞINĂU, 27 aug – Sputnik. La Parada Militară organizată cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, la 27 august, vor participa peste 2 mii de veterani, militari ai Armatei Naţionale şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. 

În premieră, la invitaţia Ministerului Apărării, la parada din acest an vor defila contingente de militari din Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Asociaţia „Tradiţia Militară” din România, Regimentul Regal Irlandez din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Academia Militară de la Odessa din Ucraina, Garda de Onoare a Batalionului ”Marele Duce al Lituaniei Gediminas” din Lituania, precum şi Batalionul Gărzii de Onoare din Polonia. 

Parada va începe la ora 10.30. La eveniment vor fi prezenţi conducerea Republicii Moldova, diplomaţi, miniştri ai Apărării şi reprezentanţi ai armatelor din Polonia, România, Germania, Belarus, Ucraina, Turcia, Ungaria, Franţa, Lituania, invitaţi cu această ocazie, dar şi mii de cetăţeni din toată ţara.

Флаг Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Detalii din programul dedicat Zilei Independenţei Republicii Moldova

Comandantul paradei este generalul de brigadă Igor Cutie, cavaler al ordinului „Credinţă Patriei”, decorat cu medalia „Meritul Militar” şi participant la luptele pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Grupul port-drapel, care va purta Drapelul de Stat al Republicii Moldova, Drapelul domnesc şi Steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare, este constituit din militari ai Gărzii de Onoare a Ministerului Apărării, subdiviziune care, timp de 25 de ani, asigură desfăşurarea activităţilor oficiale ale  Republicii  Moldova.      

Drapelul de Stat va fi adus în Piaţa Marii Adunări Naţionale de către plutonierul Tudor Minciună. Steagul domnesc al lui Ştefan cel Mare va fi purtat de către plutonierul Sergiu Cebîrciu, iar Drapelul de luptă al Marelui Voievod – de locotenentul Veaceslav Cazac.

La parada militară din acest an vor participa peste 1.200 de militari din cadrul unităţilor Armatei Naţionale, inclusiv 140 de veterani ai  războiului de pe Nistru, circa 440 de colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne, peste 50 de angajaţi ai Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, precum şi peste 50 de reprezentanţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate. 

După defilarea trupelor, pe Piaţa Marii Adunări Naţionale vor trece 36 de unităţi de tehnică militară şi sisteme de armament din dotarea Armatei Naţionale folosite de trupele de infanterie, artilerie, apărare antiaeriană, forţele de menţinere a păcii şi cele speciale. Acestea vor fi urmate de 22 autospeciale de intervenţie ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne şi automobile din dotarea Serviciului de Protecție și Pază de Stat. 

Parada militară consacrată aniversării a 25 —a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova se va încheia cu evoluţia orchestrei mixte a garnizoanei Chişinău, formată din cinci orchestre militare: Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova, Orchestra Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălţi, Orchestra Brigăzii 2 Infanterie Motorizată „Ştefan cel Mare” din Chişinău, Orchestra Brigăzii 3 Infanterie Motorizată „Dacia” din Cahul, Orchestra model a Departamentului Trupelor de Carabinieri a Ministerului Afacerilor Interne, Fanfara Poliţiei de Frontieră a MAI.


Fluxul de știri
0