Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când va ieși Moldova din criza financiară

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaРабота гипермаркета
Работа гипермаркета - Sputnik Moldova
Abonare
Responsabili de la Ministerul Economiei au specificat ce anume va sta la baza creșterii exporturilor din Moldova.

CHIȘINĂU, 25 aug — Sputnik. Ministerul Economiei al RM prognozează creșterea anuală de circa 5,7% a exporturilor în perioada anilor 2017 — 2019, iar a importurilor cu 4,7%.

Experții instituţiei precizează că dinamica pozitivă de majorarea treptată a exportului în perioada prognozată va fi influențată de restabilirea cererii externe și a ofertei interne la produsele agricole. Potrivit estimărilor specialiștilor, creșterea livrărilor va fi asigurată în special de investițiile efectuate în extinderea și renovarea bazei tehnologice şi, respectiv, integrarea produselor moldovenești în fluxurile internaţionale.

Экспорт армянских помидоров - Sputnik Moldova
Comerţul exterior al RM, pe o traiectorie descendentă

Funcționarii de la Ministerul Economiei au subliniat că în viitorul apropiat va intra în vigoare Acordul de liber schimb între Moldova și Turcia care va liberaliza schimburile comerciale între două țări pentru circa 9 mii de poziții tarifare. Acordul dat are drept scop promovarea comerțului reciproc, dezvoltarea relațiilor economice dintre țări, contribuie la eliminarea barierelor în calea comerțului şi extinderea schimburilor comerciale, precum şi crearea condițiilor pentru continuarea atragerii investițiilor.

Unii analiști economici autohtoni nu sunt însă atât de încântați de apropiata semnare a acestui document de către Moldova. Experții sunt de părerea că acordul cu Turcia, care este o țară foarte mare și cu o economie în ascensiune, poate spori riscurile pierderii de către Moldova a competitivității în mai multe sectoare ale economiei naționale. Este vorba de producția agricolă, produsele alimentare, sucuri și vinuri. Astfel, Moldova va crea un teren propice pentru apariția unor riscuri suplimentare pentru producătorii autohtoni.

Conform datelor pe lunile ianuarie — mai 2016, exporturile ţării s-au redus cu 7,8 %, iar importul cu 5,5%.

Fluxul de știri
0