Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine are dreptul să aleagă preşedintele Republicii Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьПрезидентура РМ
Президентура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Participarea la alegeri este benevolă şi nimeni nu are dreptul să exercite presiuni asupra alegătorului cu scopul de a-l sili să participe sau să nu participe la alegeri.

CHIŞINĂU, 25 aug – Sputnik. În conformitate cu legislaţia ţării, dreptul de a alege îl au cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege, potrivit Regulamentului elaborat de Comisia Electorală Centrală (CEC) în ajunul alegerilor prezidenţiale care vor ave aloc la 30 octombrie.

Conform documentului, participarea la alegeri este benevolă şi nimeni nu are dreptul să exercite presiuni asupra alegătorului cu scopul de a-l sili să participe sau să nu participe la alegeri.

De asemenea, fiecare alegător votează personal. Votarea în locul unei alte persoane este interzisă.

Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Peste 3 milioane de alegători, invitaţi să decidă cine le va fi preşedintele

Orice cetăţean al Republicii Moldova cu drept de vot, aflat în străinătate, poate vota la o singură secţie de votare constituită în afara ţării, indiferent de statutul aflării sale pe teritoriul statului respectiv.

Actele de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri în afara Republicii Moldova sunt paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova şi livretul de marinar.

Votarea se efectuează într-o singură zi, între orele 07.00 şi 21.00, ora locală a ţării unde se află secţia de votare. Biroul electoral al secţiei de votare poate decide prelungirea cu cel mult 2 ore a duratei votării pentru a le permite alegătorilor, care aşteaptă să voteze la secţia de votare respectivă, să-şi realizeze drepturile, informând despre prelungire Comisia Electorală Centrală.

Potrivit datelor CEC, numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3 237 032. 

Fluxul de știri
0