Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dosarul Ilan Șor a fost transmis în instanţă

© Sputnik / Евгений ПанасенкоГенеральная прокуратура РМ Procuratura Generală
Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Procuraturii Generale, Ilan Şor este acuzat că în perioada 4-25 noiembrie 2014 ar fi obținut prin fraudă peste 5 miliarde de lei de la BEM, bani care ar fi fost spălaţi prin intermediul a zeci de companii offshore.

CHIŞINĂU, 24 aug – Sputnik. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a transmis în instanţa de judecată dosarul privind comiterea infracţiunii de escrocherie şi spălare de bani de către fostul şef al Băncii de Economii Ilan Şor.

Potrivit procurorilor, Şor este învinuit că, în perioada 04.11.2014-25.11.2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore, sumă confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală.

Ilan Şor - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ilan Şor rămâne primar în Orhei. Procuratura nu are pârghii să conteste decizia

În depoziţiile sale, Şor a refuzat să-şi recunoască implicarea în schema frauduloasă, menţionând că aceasta a fost pusă la cale de fostul premier Vlad Filat, care i l-a prezentat pe omul de afaceri Veaceslav Platon, cu rugămintea de a-l ajuta ca prin aceste credite, dovedite ulterior frauduloase, să-şi rezolve problemele legate de stingerea unor datorii faţă de alte bănci din Republica Moldova.

Cauza va fi judecată de către Judecătoria Biucani.

Procuratura menţionează că peste 20 de dosare penale, ce vizează devalizarea BEM, Băncii Sociale şi Unibank, prin acordarea creditelor neperformante, au fost transmise deja în instanţa de judecată. Pe banca acuzaţilor au ajuns Grigore Gacichevici şi foşti membri ai Consiliului de administrare BEM, dar şi alte persoane care au comis spălări de bani, trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Fluxul de știri
0