Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Declaraţie îngrijorătoare: zeci de focoase nucleare sunt deja în România

© Sputnik / Sergei KazakРакета в шахте.
Ракета в шахте. - Sputnik Moldova
Abonare
Zeci de focoase nucleare americane ar fi fost deja transferate în România. Operațiunea s-ar fi desfășurat în mare taină, susţine şeful asociaţiei bucureştene „F.A.P.T.E”, Badiu Ovidiu Ilie.

CHIŞINĂU, 24 aug – Sputnik. Conducătorul asociaţiei „F.A.P.T.E”, Badiu Ovidiu Ilie, a anunţat miercuri pe pagina sa de Facebook că pe teritoriul României au fost aduse deja arme nucleare americane.

B61 nuclear bomb - Sputnik Moldova
SUA mută bombele nucleare din Turcia în coasta Republicii Moldova

„40 de focoase nucleare se găsesc deja pe teritoriul României! Operațiunea a fost făcută cu succes și în secret de armata SUA și România”, a scris Badiu Ovidiu Ilie.

Potrivit acestuia, deşi „unii au speculat pe aceasta tema”, în realitate „nimeni absolut nimeni nu a știut când și cum au fost aduse acestea”.

Anterior, autorităţile de la Bucureşti au negat cu vehemenţă informaţiile apărute în presă despre faptul că SUA ar fi mutat o parte a focoaselor nucleare din Turcia la baza militară de la Deveselu.

Publicaţia EuroActiv.com a scris că SUA ar fi început mutarea focoaselor nucleare din Turcia în România, în contextul înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Ankara, făcând referire la două surse anonime.

Explozia unei singure bombe nucleare B-61 la Deveselu ar putea provoca în primele clipe aproximativ 3 mii de morți și 11740 de răniți, afectând o suprafață de 11 mii kilometri pătrați, potrivit unei simulări pe site-ul nuclearsecrecy.com. Cu toate acestea, numărul real al victimelor nu poate fi determinat exact, depinzând de mai mulți parametri.

Statele Unite au avut o reacţie ambiguă la materialul publicat de EurActiv, potrivit căruia SUA ar intenţiona să transfere focoasele sale nucleare din Turcia pe teritoriul României. Răspunsul oficialilor americani nici nu confirmă, dar nici nu infirmă informaţia privind presupusul transfer.

"Este politica SUA să nu confirme sau să infirme prezenţa sau absenţa armelor nucleare în niciun loc, general sau specific", a precizat locotenent-comandorul Patrick Evans de la departamentul de comunicare al Pentagonului.

Fluxul de știri
0