Gromîko: de ce pleacă Merkel în Estonia

© Sputnik / Антон Денисов / Accesați arhiva multimediaЗаместитель директора по научной работе Центра Британских исследований Алексей Громыко
Заместитель директора по научной работе Центра Британских исследований Алексей Громыко - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru prima dată din 2008, Cancelarul Germaniei Angela Merkel va întreprinde o vizită oficială în Estonia, iar vicepreședintele SUA Joe Biden se va deplasa în Letonia. Sputnik l-a întrebat pe directorul Institutului Europei al AȘR, Aleksei Gromyko, prin ce se explică interesul brusc al Occidentului față de Țările Baltice.

CHIȘINĂU, 24 aug — Sputnik. Vizita cancelarului German, Angela Merkel, în Estonia se încadrează pe deplin în linia politică generală a Uniunii Europene de exercitare a presiunilor asupra Rusiei după evenimentele din Ucraina, a declarat pentru Sputnik Estonia politologul, directorul Institutului Europei al AȘR, Aleksei Gromyko.

Potrivit unor date neoficiale, Merkel ar putea vizita Estonia pe 24 — 25 august, urmând să aibă o întrevedere cu prim-ministrul țării  Taavi Rõivas.

„Puțin probabil ca vizita lui Merkel să provoace nedumerire. Acest lucru este conform cu creșterea rolului politic al Germaniei în Uniunea Europeană ca lider nedeclarat, economic, iar în în multe privințe şi politic. Mai mult decât atât, acest lucru se pliază pe activismul Germaniei privind exercitarea presiunilor asupra Rusiei în legătură cu evenimentele din Ucraina", a subliniat Gromyko.

Cаммит стран G7 в Брюсселе. День второй - Sputnik Moldova
Politică
Merkel: „Parteneriatul estic” nu este un instrument de extindere a UE

Vicepreședintele SUA Joe Biden va merge de asemenea într-o vizită la Riga. Sunt prevăzute întâlniri ale acestuia cu președinții Letoniei, Lituaniei și Estoniei, precum și adresarea unui masaj către cetățenii acestor țări.

„Merkel nu a vizitat Estonia deja de mai mulți ani, iar Țărilor Baltice li se acordă în prezent o atenție sporită atât în cadrul UE, cât și în NATO. Doar că motivele sunt diferite, — a continuat politologul. — Este greu de spus în ce măsură au fost coordonate între respectivele state termenele acestor vizite, însă este uşor de explicat atenția SUA și a Germaniei, ca lider politic al UE, față de Țările Baltice care au manifestat în ultima perioadă cea mai antirusească atitudine. Aceasta se încadrează în logica actuală a relațiilor dintre Rusia și Occident".

Ultima vizită a lui Merkel în Estonia a avut loc în 2008, când s-a întâlnit cu șeful statului Toomas Hendrik Ilves. Tema principală a discuției dintre cei doi a fost situația din Caucaz, iar la 8 august 2008 Georgia a declanșat acțiuni militare în Osetia de Sud și a bombardat capitala republicii, orașul Țhinvali.

Fluxul de știri
0