Joseph Stiglitz: moneda euro ar putea să dispară

© AFP 2024 / Eric PIERMONTJoseph E. Stiglitz
Joseph E. Stiglitz - Sputnik Moldova
Abonare
Europa se îndreaptă către un "cataclism financiar" care ar putea duce la dispariţia monedei Euro şi la finalul Uniunii Europene, avertizează economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.

CHIŞINĂU, 24 august – Sputnik. Joseph Stiglitz şi-a lansat cea mai recentă carte, "The Euro: How A Common Currency Threatens the Future of Europe" (Euro: Cum o monedă unică amenință viitorul Europei), în care susţine că euro ar putea să dispară în scurt timp, informează Business Insider

În interviul acordat publicaţiei Business Insider, Stiglitz a declarat că un eveniment politic "dezastruos" ar putea declanşa o astfel de prăbuşire. 

Plajă, Italia, interviu - Sputnik Moldova
Protestul euroscepticilor în Italia: drapelul UE, eliminat de pe toate plajele

"Cred că cel mai probabil ar fi un eveniment politic catastrofal precum Brexit. Acesta va fi sfârșitul. Ceea ce ar urma să se întâmple va duce la consensul bine definit că Europa nu mai funcţionează”, a spus economistul.

Laureatul premiului Nobel crede că ţările membre ale zonei euro sunt democraţii şi se poate vedea o ostilitate tot mai mare faţă de euro.

Despre Italia, Stiglitz afirmă că problemele economice ale acesteia sunt grave. Problemele Italiei au trecut neobservate, dar situaţia e mai dramatică la Roma decât la Londra. Productivitatea a scăzut la un nivel zdrobitor şi impasul din sistemul bancar, din cauza creditelor neperformante, nu mai poate fi depăşit.

"Este una dintre temele cărţii mele, şi anume că este extrem de greu să ai o monedă unică ce funcţionează bine, având în vedere diversitatea din Europa. O regulă care funcţionează în majoritatea cazurilor, cea în care îi laşi pe deţinătorii de obligaţiuni să suporte costurile, ar putea să nu fie regula potrivită pentru Italia", a precizat Joseph Stiglitz.

Toate acestea ar putea duce la ieşirea Italiei din zona euro şi la prăbuşirea proiectului european aşa cum îl ştim. Italia pare a fi principalul suspect capabil să producă un "eveniment cataclismic" şi sfârşitul Uniunii Europene.

Fluxul de știri
0