Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Au început pregătirile pentru extrădarea lui Platon în Moldova

© realitatea.mdVeaceslav Platon
Veaceslav Platon - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii ucraineni au început verificările pentru extrădarea în Moldova a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

CHIŞINĂU, 23 aug – Sputnik. Judecătoria din Pecersk, Kiev, a decis să dea curs demersului procurorilor ucraineni pentru extrădarea controversatului om de afaceri moldovean, Veaceslav Platon, procurorilor de la Chişinău.

Platon are statut de învinuit în dosarul fraudelor bancare, deschis de procurorii moldoveni. Omul de afaceri a fost reţinut la 25 iulie de forţele speciale din Ucraina, în timp ce evacua cutii cu acte din biroul său de la Kiev. Asupra sa a fost găsit şi un paşaport ucrainean fals.

La 28 iulie, Judecătoria Pecersk a decis ca Platon să fie plasat în arest preventiv pe un termen de 40 de zile.

La 22 august, aceeaşi instanţă de judecată a admis demersul procurorilor ucraineni care au cerut extrădarea lui Platon pentru a fi judecat în Republica Moldova. Potrivit deciziei de luni, Platon a fost plasat în arest în vederea extrădării, care poate dura până la un an, potrivit legislaţiei din Ucraina.

Veaceslav Platon - Sputnik Moldova
Societate
Procurorii ucraineni au oferit informații despre extrădarea lui Platon

Avocaţii lui Platon au declarat că vor ataca la Curtea de Apel decizia de luni a Judecătoriei Pecersk.

„Procuratura Generală trebuie să desfăşoare verificările pentru extrădare, doar după aceasta poate avea loc extrădarea”, a declarat avocatul Denis Şkiptan.

Conform legislaţiei ucrainene, această verificare nu poate dura mai mult de 60 de zile.

Omul de afaceri moldovean este învinuit de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari. Potrivit Codului Penal, persoana învinuită de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, riscă închisoare de la 5 la 10 ani. Pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, Codul Penal prevede închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Procurorii îl acuză pe Platon că a fraudat Banca de Economii a Moldovei cu peste 800 de milioane lei.

Fluxul de știri
0