Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorii ucraineni au oferit informații despre extrădarea lui Platon

© Photo : Moldova24Veaceslav Platon
Veaceslav Platon - Sputnik Moldova
Abonare
Corespondenții Sputnik Moldova au aflat la ce etapă se află procedura de extrădare a omului de afaceri moldovean Veaceslav Platon, care a fost reținut la Kiev.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Procurorii ucraineni au început pregătirea cererii de aplicare a procedurii de extrădare față de cetățeanul moldovean, Veaceslav Platon, reținut în capitala Ucrainei. Despre aceasta au relatat pentru Sputnik responsabili din cadrul Procuraturii municipale din Kiev.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost informată prin intermediul canalelor INTERPOL despre faptul reţinerii, pe 25 iulie, în oraşul Kiev, a cetățeanului Veaceslav Platon, anunţat în căutare internaţională de autorităţile noastre. Ulterior, Judecătoria Pecersk din Kiev i-a aplicat mandat de arest preventiv pe un termen de 40 de zile.

Avocații lui Platon au atacat în instanța de judecată reținerea și arestarea acestuia, însă toate demersurile avocaților au fost respinse de judecătorii ucraineni.

„Acum are loc verificarea circumstanțelor legate de extrădare. Pregătim un demers privind aplicarea arestului de extrădare față de reținut”, au menționat reprezentanții serviciului de presă al procuraturii din Kiev.

Veaceslav Platon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bomba din carnetul lui Platon: figurează politicieni, bancheri, jurnaliști

Potrivit sursei, odată cu finalizarea verificărilor, va fi depus un demers în instanţă. Judecata va lua decizia privind extrădarea sau refuzul de extrădare a lui Platon. Totodată, dacă instanţa va dispune extrădarea omului de afaceri moldovean, partea apărării va putea să atace cu apel decizia respectivă. Abia după ce va fi luată o decizie definitivă în judecată, va putea începe extrădarea propriu-zisă.

De asemenea, organele de drept vor trebui să ia o decizie privind modalitatea de transportare a lui Platon.

Platon este învinuit oficial de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari. Potrivit Codului Penal, persoana învinuită de spălare de bani în proporţii deosebit de mari riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

Pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, Codul Penal prevede închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Procurorii îl acuză pe Platon că a prejudiciat Banca de Economii a Moldovei cu peste 800 milioane lei.

Fluxul de știri
0