Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SUA nu confirmă mutarea bombelor nucleare în România, dar nici nu infirmă

© AFP 2024 / GIL COHEN-MAGENСистема ПРО США
Система ПРО США - Sputnik Moldova
Abonare
Statele Unite au avut o reacţie ambiguă la materialul publicat de EurActiv, potrivit căruia SUA ar intenţiona să transfere focoasele sale nucleare din Turcia pe teritoriul României.

CHIŞINĂU, 22 aug — Sputnik. Răspunsul oficialilor americani nici nu confirmă, dar nici nu infirmă informaţia privind presupusul transfer. Reacţia intervine după ce publicaţia EuroActiv.com a scris că SUA ar fi început mutarea focoaselor nucleare din Turcia în România, în contextul înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Ankara, făcând referire la două surse anonime.

Potrivit sursei, este vorba de 20 de focoase nucleare, din cele 50 existente în prezent la baza militară NATO Incirlik din Turcia, a căror mutare este una complicată din motive tehnice și politice.

„Este politica Statelor Unite să nu confirme sau să infirme prezenţa sau absenţa armelor nucleare în vreun amplasament general sau specific", a declarat Henrietta Levin, purtător de cuvânt la Departamentul Apărării, citată de ziua.ro.

"Este politica SUA să nu confirme sau să infirme prezenţa sau absenţa armelor nucleare în niciun loc, general sau specific", a precizat locotenent-comandorul Patrick Evans de la departamentul de comunicare al Pentagonului, mai notează sursa.

B61 nuclear bomb - Sputnik Moldova
SUA mută bombele nucleare din Turcia în coasta Republicii Moldova

Ministrul român al apărării, Mihnea Moțoc, a negat informaţiile, declarând că acestea sunt niște "speculații".

"Nu există niciun fel de întâlnire, de planuri în această direcție", a precizat ministrul Apărării de la Bucureşti.

Autorul articolului despre transferul armamentului nuclear din Turcia în România, jurnalistul portalului EurActiv, Georgi Gotev, a declarat într-un interviu pentru publicația România Liberă că informația pe care se bazează materialul a fost oferită de sursele sale pe care le consideră credibile, adăugând că va continua să dezvolte acest subiect.

Totodată, EurActiv a actualizat materialul cu un comentariu din partea NATO cu privire la focoasele nucleare ale Statelor Unite desfăşurate în mai multe ţări europene, esenţa căruia este că aliații trebuie să se asigure că armele nucleare americane dislocate în Europa rămân "sigure".

Astfel, NATO face referire în răspunsul său la Comunicatul summit-ului de la Varșovia (publicat la 9 iulie 2016) unde se spune că capacitatea nucleară a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazează, în parte, şi pe focoasele nucleare ale SU dislocate în Europa şi pe capacităţile şi infrastructura oferită de aliaţi.

„Aceşti aliaţi se vor asigura că toate componentele sistemului nuclear NATO de descurajare a unor agresiuni se află în condiţii de siguranţă, sunt sigure şi eficiente", se arată în comunicatul Alianţei Nord Atlantice.

Fluxul de știri
0