CHIŞINĂU, 20 aug — Sputnik. Aproximativ 90% din producţia de soia din lume provine din plante modificate genetic și este folosită în cea mai mare parte în hrana păsărilor și porcilor, scrie Cotidianul.
UE a interzis cultivarea soiei modificate genetic începând cu anul 2015, însă doar 15 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au anunțat Comisia Europeană că nu vor cultiva organisme modificate genetic.
Situaţia este absurdă, pentru că deşi cultura de soia modificată genetic este interzisă în UE, nu este interzis şi consumul acesteia. Astfel, Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari importatori şi consumatori ai respectivului produs. De altfel, 90 la sută din producţia de soia din întraga lume provine din plante modificate genetic și este folosită în cea mai mare parte în furajele păsărilor și porcilor.
Dacă până la aderarea în Uniunea Europeană, România era cel mai mare producător de soia modificată genetic, după 2007 a devenit cel mai mare importator al acestui produs.
"Mâncăm soia modificată genetic din toate direcțiile. Porcii sunt hrăniți cu soia modificată genetic, păsările sunt hrănite cu soia modificată genetic(…) În salam este injectată soia modificată genetic și toată adusă direct din Brazilia", a spus președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru.
Franţa, Italia, Polonia, Olanda, Germania, Austria şi Bulgaria au decis interzicerea cultivării OMG-urilor.
"Nu mai există soia nemodificată genetic în piața de consum din toată Europa pentru că este permisă la consum", a mai declarat pentru Cotidianul președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru.