Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Specialist: întreaga Europă consumă doar soia modificată genetic

© Sputnik / Sergey Pivovarov / Accesați arhiva multimediaуборка урожая зерновых
уборка урожая зерновых - Sputnik Moldova
Abonare
În lume nu există practic soia nemodificată genetic. Deşi Europa a interzis cultivarea acesteia, bătrânul continent este cel mai mare importator şi consumator de soia modificată genetic.

CHIŞINĂU, 20 aug — Sputnik. Aproximativ 90% din producţia de soia din lume provine din plante modificate genetic și este folosită în cea mai mare parte în hrana păsărilor și porcilor, scrie Cotidianul.

UE a interzis cultivarea soiei modificate genetic începând cu anul 2015, însă doar 15 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au anunțat Comisia Europeană că nu vor cultiva organisme modificate genetic.

Lucrări agricole, recoltarea culturii de soia - Sputnik Moldova
Comisia Europeană dă undă verde la soia modificată genetic

Situaţia este absurdă, pentru că deşi cultura de soia modificată genetic este interzisă în UE, nu este interzis şi consumul acesteia. Astfel, Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari importatori şi consumatori ai respectivului produs. De altfel, 90 la sută din producţia de soia din întraga lume provine din plante modificate genetic și este folosită în cea mai mare parte în furajele păsărilor și porcilor.

Dacă până la aderarea în Uniunea Europeană, România era cel mai mare producător de soia modificată genetic, după 2007 a devenit cel mai mare importator al acestui produs.

"Mâncăm soia modificată genetic din toate direcțiile. Porcii sunt hrăniți cu soia modificată genetic, păsările sunt hrănite cu soia modificată genetic(…) În salam este injectată soia modificată genetic și toată adusă direct din Brazilia", a spus președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru.

Franţa, Italia, Polonia, Olanda, Germania, Austria şi Bulgaria au decis interzicerea cultivării OMG-urilor.

"Nu mai există soia nemodificată genetic în piața de consum din toată Europa pentru că este permisă la consum", a mai declarat pentru Cotidianul președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru.

Fluxul de știri
0