Comisia Europeană dă undă verde la soia modificată genetic

© Sputnik / Игорь Агеенко / Accesați arhiva multimediaLucrări agricole, recoltarea culturii de soia
Lucrări agricole, recoltarea culturii de soia - Sputnik Moldova
Abonare
Uniunea Europeană a autorizat importul de soia modificată genetic de la companiile Monsanto şi Bayer AG. Noile soiuri vor putea fi folosite în calitate de hrană şi furaj pentru animale, însă nu şi pentru cultivare.

CHIŞINĂU, 23 iulie — Sputnik. Comisia Europeană a aprobat vineri importurile boabelor de soia modificată genetic Roundup Ready 2 Xtend după câteva luni de întârziere, care au zădărnicit lansarea în SUA a produsului în această primăvară, comunică Reuters.

Акции протеста против продуктов с ГМО Марш против Монсанто - Sputnik Moldova
Alarmant: SUA vrea să impună importul de alimente modificate genetic în UE

Decizia deschide calea pentru plantarea lor în sezonul următor şi elimină restricţiile pentru fermierii din American de Nord şi vânzătorii de cereale, care trebuie să fie la curent cu privire la aprobările în ceea ce priveşte noile produse biotehnologice. Anul trecut China a aprobat importul de boabe modificate genetic.

Monsanto se aşteptă ca seminţele de soia Roundup Ready 2 Xtend, concepute pentru a rezista la erbicidele glifosat şi dicamba, să fie plantate pe o suprafaţă de 15 milioane de acre, primăvara viitoare şi 55 milioane de acre în 2019.

Aprobarea boabelor de soia modificate genetic presupune utilizarea lor doar în calitate de hrană şi furajere, însă nu și pentru cultivarea în spaţiul european.

"Orice produse modificate genetic vor fi obiectul unei reglementări stricte din partea UE, în ceea ce priveşte etichetarea şi trasabilitatea", se spune într-o declaraţie a Comisiei Europene.

UE importă zeci de milioane de tone de culturi și produse modificate genetic în fiecare an, care sunt utilizate în calitate de furaj pentru animale.

Fluxul de știri
0