Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A procurat oare Moldova armament de un milion de euro

© Sputnik / Rodion ProcaArmata naţională
Armata naţională - Sputnik Moldova
Abonare
Responsabili de la Ministerul Apărării au comunicat că în primul trimestru al anului 2016 instituţia nu a cumpărat și nici nu a importat armament și muniții. Totodată, datele Departamentului pentru Controlul Exporturilor de pe lângă MAE al României denotă că Moldova a procurat totuși armament.

CHIȘINĂU, 19 aug — Sputnik. În primul trimestru al anului 2016, Moldova a importat din Bulgaria și Slovacia, tranzitând teritoriul României, armament în valoare de circa un milion de euro, atestă datele Departamentului pentru Controlul Exporturilor de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe al României.

Зенитная артиллерийская установка ПВО. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un deputat l-a învinuit pe ministrul Apărării al RM de trafic de arme

Conform raportului departamentului, ţara noastră a cumpărat din Slovacia muniții și componente de bază destinate acestora (categoria ML3). Iar din Bulgaria Moldova a procurat armament categoria ML4 și ML22 (grenade fumigene, torpile, bombe explozive și incendiare, componente pentru rachete, precum și tehnologii pentru elaborarea, producerea sau utilizarea produselor din lista, se arată în nota explicativă a Departamentului pentru Controlul Exporturilor) în sumă de 980 mii de euro. Armamentul a fost transportat în țară prin România.

Responsabili de la Ministerul Apărării au declarat pentru Sputnik că instituţia de resort nu a efectuat astfel de tranzacții.

„În primul trimestru al anului 2016, Ministerul Apărării nu a cumpărat și nu a importat armament și muniții. Acesta este răspunsul nostru oficial", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Ala Diaconu.

În bugetul de stat al Moldovei pe anul 2016, cheltuielile prevăzute pentru apărarea națională au fost majorate cu o pătrime. În document se menționează că pentru securitatea națională a Moldovei au fost alocate în anul curent 582,1 milioane de lei (29,45 milioane de dolar), ceea ce înseamnă cu 25,4% mai mult comparativ cu anul trecut.

De la începutul anului, în Moldova s-au desfășurat câteva aplicații militare comune RM — SUA.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, țara are statut de neutralitate. Însă, începând cu anul 1994, RM cooperează cu NATO în cadrul Planului Individual de Parteneriat. În țară activează centrul informațional al Alianței.

Potrivit sondajelor, majoritatea cetățenilor RM sunt împotriva aderării ţării la NATO.

Fluxul de știri
0