CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului este marcată încă de la începutul secolului al patrulea, când Sfânta Împărăteasa Elena zidește o biserica pe Muntele Tabor. În occident, sărbătoarea s-a răspândit mai târziu, după ce a fost instituită de papa Calist al III-lea, drept mulțumire pentru biruința creștinilor asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456.
Cu prilejul sărbători de astăzi, Prea Sfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, a îndemnat în predica sa creștinii să-și schimbe viața interioară, anunță mitropolia.md.
”Sărbătoarea Schimbării la Față este prin excelență aceea a îndumnezeirii naturii noastre omenești și a participării trupului nostru trecător la bunurile veșnice, care sunt mai presus de fire. Înainte chiar de a îndeplini Mântuirea noastră prin Patimile Sale, Mântuitorul arată atunci că scopul venirii Sale în lume era tocmai să aducă pe tot omul la contemplația slavei Sale dumnezeiești. Din acest motiv sărbătoarea Schimbării la Față i-a atras în mod deosebit pe călugări, care şi-au închinat întreaga viață căutării acestei lumini”, a spus Episcopul.
În această zi se face, de obicei, pomenire generală a celor trecuți la cele veșnice. De asemenea, în anumite regiuni, se aduc la biserică struguri sau mere, care se împart credincioșilor.