Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SUA testează opinia publică în cazul mutării armelor nucleare în România

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В.Путин встретился с президентом США Б.Обамой
Президент РФ В.Путин встретился с президентом США Б.Обамой - Sputnik Moldova
Abonare
Informația cu privire la posibila mutare a armelor nucleare din Turcia în România ar putea fi o testare a opiniei publice de către americani. O astfel de operațiune este costisitoare și complicată din punct de vedere tehnic, politic și militar.

CHIȘINĂU, 18 aug — Sputnik. Informația cu privire la transferarea armelor nucleare din Turcia în România ar putea reprezenta un test al opiniei publice înaintea luării unei astfel de decizii, care va fi una costisitoare pentru Washington, a declarat joi pentru agenția RIA Novosti fostul director al direcției pentru relații internaționale și acorduri al Ministerului Apărării din FR, general-locotenentul Evghenii Bujinski.

Parlament - Sputnik Moldova
Bucureștiul respinge informațiile despre armele nucleare de la Deveselu

"Transferul armelor nucleare este o problemă dificilă din punct de vedere politic, tehnic și militar. E mult mai complicat decât încărcarea și transportarea unor muniții. Este nevoie de construcția unei infrastructuri necesare în România, a unor depozite speciale. Toate acestea sunt costisitoare și, din câte cunosc, în bugetul Pentagonului nu sunt prevăzute astfel de cheltuieli. Această informația pare a fi doar o sondare a opiniei publice", a declarat Bujinski.

Acesta a mai adăugat că în cazul în care informația despre transferul bombelor nucleare se va adeveri, acest pas va demonstra nivelul de degradare la care au ajuns relațiile bilaterale dintre SUA și Turcia.

"În prezent, baza militară Incirlik, unde este păstrat arsenalul nuclear, se află sub supravegherea strictă a turcilor, luând în considerare faptul că puciștii au început să acționeze anume de acolo, de acolo se alimentau și decolau bombardierele, de acolo liderii tentativei de lovitură de stat își transmiteau ordinile", a subliniat expertul.

Potrivit unor date, la baza militară Incirlik din Turcia, care se află la 100 km de frontieră cu Siria, sunt păstrate peste 50 de unități de focoase nucleare.

Informația cu privire la demararea procesului de mutare a bombelor nucleare din Turcia în România a apărut pe portalul belgian EuroActiv, care face referire la două surse independente.

Fluxul de știri
0