Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

În Rusia a început „vânătoarea” de gastarbeiteri, inclusiv a celor din Moldova

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaИностранные рабочие во время проведения рейда ФМС в Москве
Иностранные рабочие во время проведения рейда ФМС в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile regiunii Novosibirsk consideră că îi protejează în felul acesta pe cetățenii Rusiei de concurența cu imigranții pe piața fprţei de muncă.

CHIȘINĂU, 18 aug — Sputnik. Şeful regiunii Novosibirsk a semnat un decret potrivit căruia, începând cu anul 2017, organizațiile nu vor avea voie să angajeze la serviciu cetățeni străini care dețin patenta de muncă în asemenea domenii ca activitatea în taberele pentru copii în timpul vacanței, în grădinițe și școli, în ramura de producere a alimentelor pentru copii și a produselor alimentare dietetice, precum și în calitate de conducători auto pentru taxiuri, autobuze și alte tipuri de transport de pasageri.

În conformitate cu noile dispoziţii, circa trei mii de cetățeni străini deținători de patentă care muncesc în regiunea Novosibirsk vor fi nevoiți să-și schimbe în decurs de trei luni sfera de activitate.

„Interdicția privind angajarea în câmpul muncii a cetățenilor din Moldova, Tadjikistan, Uzbekistan, Ucraina și Azerbaidjan a fost susținută de către ministerele regionale de profil, Asociația interregională a conducătorilor de întreprinderi, Uniunea conducătorilor de întreprinderi și a angajatorilor, Camera de comerț și Industrie, Federația sindicatelor, precum și de către un șir de angajatori importanți din regiune", se spune în comunicatul serviciului de presă al regiunii.

Conform explicaţiilor oferite de autorități, interdicția nu se referă la cetățenii țărilor-membre ale Uniunii Economice Euroasiatice — ai Kazahstanului, Belarusului, Armeniei și Kârgâzstanului. Aceștia au dreptul să lucreze în toate sferele conform calificării pe care o dețin.

Встреча глав МИД РФ и Молдавии С.Лаврова с А.Галбуром - Sputnik Moldova
Rusia
Chișinăul și Moscova sunt gata să colaboreze în domeniul migrației de muncă

Funcționari din cadrul guvernului au explicat că, pe parcursul anului 2015, cel mai mare număr de cetățeni străini care munceau în bază de patentă au fost antrenați în trei domenii de activitate: 144 persoane în transportul public; 449 în activităţi de secretariat și servicii de redactare și traducere; 2419 — în sfera angajării forței de muncă și selectarea personalului. La evaluarea  numărului total de angajați în întreprinderile și organizațiile din domeniile respective, s-a constatat că cota-parte a migranților nu este mare — respectiv, 0,17%, 0,36% și 1,9%.

„Având în vedere că la ora actuală Direcția federală a serviciului pentru migranți din regiunea Novosibirsk a eliberat peste 25 de mii de patente pentru angajarea în câmpul muncii a cetățenilor străini, doar 15% dintre aceștia vor fi nevoiți să-și schimbe locul de muncă. Guvernatorul regiunii Novosibirsk, Vladimir Gorodețki, a subliniat că hotărârea a fost aprobată în cadrul reglementării pieței muncii, protecției pieței forței de muncă interne, precum și în scopuri de securitate", au menționat responsabili de la guvern.

Fluxul de știri
0