Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exclusiv: cum şi când vor fi amnistiaţi deţinuţii

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Procesul de amnistiere a celor 1,7 mii de deţinuţi va începe imediat ce legea votată de Parlament la 29 iulie va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 18 aug – Sputnik. Amnistia anunţată cu ocazia aniversării a 25-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova va dura câţiva ani.

La finele sesiunii de primăvară-vară, Parlamentul a votat o lege care prevede amnistierea a 1.700 de deţinuţi, dintre care 400 vor fi eliberaţi condiţionat. Prin această amnistie se urmăreşte reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate.

„Decizia cu privire la amnistierea persoanelor concrete va fi luată de instanţele de judecată. Lista cu persoanele pasibile amnistierii va fi transmisă în judecată de instituţiile penitenciare. Acest proces ar putea dura câţiva ani. Legea nu prevede o limită”, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik, Ana Botez, purtătorul de cuvânt al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP).

Procesul de amnistiere va începe imediat ce legea votată de Parlament la 29 iulie va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Timp de opt ani, în Moldova nu a mai fost amnistiat un număr atât de mare de deţinuţi.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Porţile închisorilor din Moldova se vor deschide pentru 1,7 mii de deţinuţi

„Ultima amnistie în Republica Moldova a avut loc în 2008, în legătură cu declararea anului 2008 An al Tineretului”, a precizat pentru Sputnik, purtătorul de cuvânt al DIP.

Documentul, aprobat de deputaţi la finele lunii iulie, prevede că amnistia poate fi aplicată numai față de persoanele care nu se fac vinovate de comiterea unor infracțiuni grave, au frecventat cursurile de reabilitare și reeducare și prezintă un risc minim de recidivă. Legea nu presupune eliberarea înainte de termen a persoanelor condamnate pentru corupţie.

Din bugetul de stat urmează a fi alocaţi 5,7 milioane de lei pentru achitarea indemnizaţiilor unice de eliberare.

„Indemnizaţia constituie 75 la sută din salariul mediu pe economie pe ţară”, a declarat Botez.

De asemenea, pentru cheltuielile legate de aplicarea actului de amnistie vor fi alocaţi 150 de mii de lei.

În total, de la proclamarea independenţei Republicii Moldova au fost amnistiaţi peste 5,8 mii de deţinuţi.

În prezent, în instituţiile penitenciare se află în jur de 8,2 mii de deţinuţi, dintre care 2 mii arestaţi preventiv.

Fluxul de știri
0