Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: RM poate beneficia de BRICS exclusiv sub aspect economic

© SputnikBRICS summit
BRICS summit - Sputnik Moldova
Abonare
Ostalep: în condiţiile economice ale Republicii Moldova, BRICS, în primul rând Rusia, ar putea oferi piaţă de desfacere pentru producţia agricolă moldovenească.

CHIŞINĂU, 24 iul – Sputnik. Republica Moldova poate beneficia de dezvoltarea BRICS, exclusiv sub aspect economic. De această părere este fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate.

BRICS: istoria apariției, membrii uniunii și posibilitățile în economie - Sputnik Moldova
BRICS: istoria apariției, membrii uniunii și posibilitățile în economie

Ostalep a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că „ Moldova trebuie să analizeze cu interes această organizaţie”.

„În condiţiile economice ale Republicii Moldova, BRICS, în primul rând Rusia, ar putea oferi piaţă de desfacere pentru producţia agricolă moldovenească”, a declarat Ostalep.

În opinia diplomatului, o altă oportunitate pentru ţara noastră ar putea fi şi Banca de dezvoltare BRICS, de unde Moldova în viitor ar putea beneficia de credite în condiţii mai bune decât cele luate de la FMI.

BRICS este o organizaţie din care face parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. În Rusia s-a desfăşurat recent summit-ul BRICS unde a fost lansată Banca de dezvoltare BRICS, au fost puse bazele procesului de elaborare a unui sistem de luptă împotriva radicalilor din SI şi a fost propusă o strategie de dezvoltare economică a ţărilor BRICS până în 2020. A fost creat un fond de 100 de miliarde de dolari care va permite reacţionarea promptă şi adecvată la fluctuaţiile de pe piaţa valutară. Banca de dezvoltare BRICS, de asemenea, cu un capital de 100 de miliarde de dolari va oferi oportunităţi de investiţii în ţările membre. Particularitatea acestei bănci este faptul că cel care oferă credite este interesat ca aceste proiecte să fie dezvoltate cu participarea sa.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că BRICS nu se va izola, ci va folosi toate instrumentele de cooperare cu toate ţările, şi în special cu cele care doresc acest lucru.  


Fluxul de știri
0