Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În grădinițele cu instruirea în rusă va fi studiată obligatoriu limba de stat

© Sputnik / Николай Хижняк / Accesați arhiva multimediaPrânz, copii, grădiniță
Prânz, copii, grădiniță - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Ministerului Educației din Moldova, actualmente limba de stat este predată facultativ. Astfel, aceasta este studiată de doar 30 la sută dintre micuții care frecventează grădinița.

CHIȘINĂU, 12 aug — Sputnik. Instruirea bilingvă este în centrul atenției Ministerului Educației din Moldova.

Potrivit instituţiei de resort, specialiștii ministerului elaborează în prezent un program de studiere a limbii de stat de către copiii care frecventează grădinițele cu instruirea în limba rusă.

O primă variantă a documentului ar putea fi propusă pentru dezbateri publice cu societatea civilă și cu organizațiilor nonguvernamentale deja în luna decembrie a acestui an.

Владимир Цуркан - Sputnik Moldova
Societate
Deputat: în Moldova, limba rusă nu trece prin cea mai bună perioadă

Responsabilii din cadrul Ministerului Educației sunt convinși că documentul va fi conform practicilor și normelor internaționale, iar scopul acestia este facilitarea procesului de studiere a limbii de stat de către copiii de alte naționalități.

În Moldova funcționează 210 grădinițe ce sunt frecventate de aproximativ 26 de mii de copii care nu vorbesc limba de stat, ceea ce constituie 17,7% din numărul total al copiilor de grădiniță.

Pe de altă parte, experții urmăresc cu îngrijorare inițiativele Ministerului Educației. Potrivit rectorului Universităţii Slavone Tatiana Mlecico, prin astfel de idei progresiste, cum este şi educația bilingvă, în Moldova se urmăreşte de fapt eradicarea limbii ruse. Există riscul ca instruirea în limba rusă să dispară foarte curând în țara noastră.

Fluxul de știri
0