Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputat: în Moldova, limba rusă nu trece prin cea mai bună perioadă

© Sputnik / Мирослав РотарьВладимир Цуркан
Владимир Цуркан - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit parlamentarului Vladimir Țurcan, ceea ce se întâmplă cu limba rusă în Moldova îi neliniștește pe cetățenii vorbitori de limbă rusă care locuiesc pe teritoriul ţării.

CHIȘINĂU, 22 iun — Sputnik. Nu sunt cele mai bune vremuri pentru limba rusă în Moldova, a declarat marți președintele comisiei drepturile omului și relații interetnice din Parlamentul RM, deputatul Vladimir Țurcan, în cadrul conferinţei video Moscova-Chișinău-Erevan, cu tema: "Limba rusă — alegerea tradițională a Eurasiei", care a avut loc la centrul de presă multimedia al Agenției Sputnik Moldova.

"Vorbind despre situația limbii ruse în Republica Moldova, trebuie să spunem că, juridic, din 1989 limba rusă este recunoscută drept limbă de comunicare interetnică. Acest statut a fost specificat clar în lege", a spus Țurcan.

Potrivit acestuia, "spre regret, suntem nevoiți să constatăm o eliminare motivată politic a limbii ruse, în primul rând, din sfera educației".

"În Moldova, limba rusă nu trece prin cea mai bună perioadă. Această problemă îi neliniștește pe cetățenii vorbitori de limbă rusă, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova", a spus politicianul

El a menționat că există foarte multe probleme.

Михаил СИДОРОВ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce denumirile străzilor din Chișinău trebuie scrise și în limba rusă

"Sperăm că vor interveni anumite schimbări. Iar asta depinde de modul în care va evolua în viitorul apropiat situația politică din Moldova, dar și de susținerea prietenilor din Rusia și din alte țări ale CSI", a punctat Țurcan.

Jurnalistul și comentatorul politic Irina Astahova a menționat și ea că situația limbii ruse în Moldova este destul de contradictorie.

Potrivit acesteia, pentru popularizarea și promovarea limbii ruse este nevoie ca populația din Moldova să fie motivată să studieze limba.

"Limba rusă trebuie promovată mai activ în școlile moldovenești. E nevoie de mai multe programe, pentru a interesa populația Moldovei, astfel încât limba rusă să rămână în continuare o limbă a cunoștințelor și a științei", a încheiat Astahova.

Fluxul de știri
0