Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea de Apel a decis: şefii de la BNM rămân în arest

© Sputnik / Miroslav RotariCurtea de apel апелляционная палата
Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul viceguvernator BNM, Emma Tăbârţă, directorul Departamentului supraveghere bancară, Matei Dohotaru și directorul Departamentului reglementare și autorizare, Vladimir Țurcan, rămân în arest.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Curtea de Apel Chişinău a menţinut, joi, în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani din 6 august cu privire la arestarea preventivă pentru fostul viceguvernator BNM și doi angajați ai Băncii Naționale.

La solicitarea procurorilor anticorupție, magistrații i-au aplicat fostului viceguvernator BNM 25 de zile de arest preventiv în izolator, iar celor doi șefi de direcție ai BNM – 25 și 30 de zile. Este vorba despre fostul viceguvernator BNM, Emma Tăbârţă, directorul Departamentului supraveghere bancară, Matei Dohotaru și directorul Departamentului reglementare și autorizare, anterior șef al Departamentului supraveghere bancară, Vladimir Țurcan.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fost viceguvernator BNM, alături de alţi doi subalterni riscă 6 ani de puşcărie

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au reţinut, în dimineaţa zilei de 5 august, doi angajaţi ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi un fost viceguvernator BNM.

Procurorul şef anticorupţie Viorel Morari, a declarat că temei pentru reţinere au servit materialele unei cauze penale pe faptul neglijenţei în serviciu ce a cauzat urmări grave. Potrivit procurorului, îmcălcările au fost admise în perioada 2010-2014 şi au avut ca efect spălarea unor sume imense de bani prin „Moldindconbank”.

„Aceste trei persoane nu au întreprins acţiuni în conformitate cu legislaţia vizavi de „Moldindconbank”, prin care s-a permis tranzacţii suspecte de peste 20 de miliarde de dolari. Este vorba despre spălarea de bani, care au trecut prin tranzit în conturi deschise în „Moldindconbank” de către bănci din Federaţia Rusă”, a explicat Morari.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă până la 6 ani de puşcărie cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de 10 ani.

Banca Națională a Moldovei a anunțat că va colabora cu organele de anchetă pentru ca investigația să fie obiectivă.

Fluxul de știri
0