Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fost viceguvernator BNM, alături de alţi doi subalterni riscă 6 ani de puşcărie

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Doi angajaţi ai Băncii Naţionale a Moldovei şi un fost viceguvernator al BNM au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie într-un dosar de neglijenţă în serviciu ce a cauzat urmări grave.

CHIŞINĂU, 5 aug – Sputnik. Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au reţinut în dimineaţa zilei de vineri, 5 august, doi angajaţi ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi un fost viceguvernator BNM.

„Temei pentru reţienre au servit materialele unei cauze penale pe faptul neglijenţei în serviciu ce au cauzat urmări grave”, a declarat procurorul şef anticorupţie Viorel Morari, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit procurorului, neglijenţele au fost admise în perioada 2010-2014 şi au avut ca efect spălarea unor sume imense de bani prin „Moldindconbank”.

„Aceste trei persoane nu au întreprins acţiuni în conformitate cu legislaţia vizavi de „Moldindconbank”, prin care s-a permis tranzacţii suspecte de peste 20 de miliarde de dolari. Este vorba despre spălarea de bani, care au trecut prin tranzit în conturi deschise în „Moldindconbank” de către bănci din Federaţia Rusă”, a explicat Morari.

Procurorul a declarat că temei pentru reţinerea celor trei au servit şi declaraţiile unor martori. Morari a refuzat să ofere numele persoanelor reţinute, dar a numit funcţiile pe care le-au deţinut şi le deţin în BNM.

Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mandat de arest pe numele lui Platon, doi reţinuţi şi mai mulţi martori audiaţi

„Nu o să dau numele acestor persoane. O persoană deţine funcţia de şef de subdiviziune, alta este şef de departament responsabil de prevenirea spălării banilor, iar cea de-a treia a avut statut de viceguvernator al BNM”, a specificat Morari.  

Procurorul şef anticorupţie a declarat pentru Sputnik că cele trei persoane au fost reţinute pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Morari a mai precizat pentru agenţie că procurorii se pregătesc să solicite mandat de arest preventiv pe numele persoanelor reţinute în această dimineaţă. Posibil, şedinţa de judecată prin care procurorii vor solicita aplicarea arestului preventiv să se desfăşoare sâmbătă sau duminică. 

Potrivit presei de la Chişinău, persoanele reţinute sunt fostul viceguvernator BNM, Emma Tăbârţă, directorul Departamentului supraveghere bancară, Matei Dohotaru și directorul Departamentului reglementare și autorizare, anterior șef al Departamentului supraveghere bancară, Vladimir Țurcan.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la 6 ani de puşcărie cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de 10 ani. 


Fluxul de știri
0