Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scopul vizitei lui Erdogan în Rusia, din perspectiva presei occidentale

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaПрезидент России Владимир Путин (слева) и президент Турецкой республики Реджеп Тайип Эрдоган
Президент России Владимир Путин (слева) и президент Турецкой республики Реджеп Тайип Эрдоган - Sputnik Moldova
Abonare
Vizita lui Erdogan în Rusia reprezintă o demonstrare a forței și o sfidare a Occidentului, însă interesele pe termen lung ale Moscovei și Ankarei nu coincid, scrie presa occidentală.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. În mediile de experți din Europa se consideră că apropierea dintre Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan reprezintă o tentativă a președintelui turc de a demonstra că Rusia poate deveni o alternativă a Uniunii Europene, scrie RIA Novosti, citând publicația Wall Street Journal.

Встреча президентов России и Турции В. Путина и Р. Эрдогана в Санкт-Петербурге. Întâlnirea președinților Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan la Sankt Petersburg, 9 august 2016 - Sputnik Moldova
Politică
Despre ce au discutat Putin și Erdogan circa două ore

Prima întâlnire de după criza relațiilor bilaterale a celor doi președinți a avut loc recent la Sankt Petersburg. În cadrul acesteia, oficialii au convenit asupra normalizării relațiilor dintre cele două state.

Potrivit unor funcționari europeni, citați de Wall Street Journal, pe termen lung interesele Rusiei și Turciei nu coincid, în special în ceea ce privește problema Siriei, precum și domeniile economic și energetic. Din acest considerent reprezentanții cancelariilor europene susțin că este importantă să rămână deschise canalele de comunicare cu Ankara.

Alți funcționari europeni opinează că demonstrare forței de către Erdogan este mult mai mare decât pare.

Vladimir Putin și Recep Tayip Erdogan - Sputnik Moldova
Frica Occidentului înaintea întâlnirii Putin-Erdogan. Este vizat și Bucureștiul

“Majoritatea aliaților mari au tot mai multe dubii în ceea ce privește Rusia, chiar dacă își doresc să diminueze tensiunile existente”, a notat fostul consilier al administrației lui G. W. Bush jr., Thomas Graham, care în 2004-2007 a coordonat programul cu privire la Rusia, în cadrul Consiliului de Securitatea Națională al SUA, fiind în prezent directorul executiv al companiei de consultanță Kissinger Associates.

În opinia lui, chiar dacă Ankara este un aliat în cadrul NATO, apărarea ei obţine „un alt context”, dacă Turcia va deveni „un stat tot mai totalitar, care se lingușește pe lângă Rusia”.

Potrivit publicației citate, vizita lui Erdogan în Rusia, după tentativa de lovitură de stat în Turcia, demonstrează disponibilitatea de a miza pe Moscova. În același timp, liderii europeni consideră că Ankara, care are un rol-cheie în operațiunile împotriva grupării teroriste „Statul Islamic” și reprezintă a doua putere militară în cadrul NATO, rămâne un aliat constant al Occidentului.

Fluxul de știri
0