Frica Occidentului înaintea întâlnirii Putin-Erdogan. Este vizat și Bucureștiul

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin și Recep Tayip Erdogan
Vladimir Putin și Recep Tayip Erdogan - Sputnik Moldova
Abonare
Președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, urmează să se întâlnească marți, 9 august curent, la Sankt Petersburg. Întrevederea celor doi lideri va fi urmărită îndeaproape de liderii occidentali, care se tem de o posibilă reorientare a politicii externe a Turciei în direcția Rusiei.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Vizita oficială a lui Erdogan în Rusia este prima de acest gen de după tentativa eșuată de lovitură de stat din 15 spre 16 iulie curent care a avut loc în Turcia, fiind pusă la cale de un grup de militari.

Рабочий визит В.Путина вТурцию - Sputnik Moldova
Moscova și Ankara au stabilit data la care se vor întâlni Putin și Erdogan

Publicația britanică Financial Times notează că liderii occidentali se tem de o posibilă reorientare a Turciei spre Rusia.

Experții occidentali, citați de presă, subliniază explicit faptul că întâlnirea lui Erdogan cu Putin, dar nu cu partenerii din cadrul NATO, este un semnal foarte serios al apropierii dintre cele două țări.

O asemenea mișcare, mai subliniază experții, ar putea fi urmată de o reorientare spre Rusia a politicii externe a Turciei, iar faptul că întâlnirea celor doi lideri la Sankt Petersburg poate fi urmată de o alegere atât de importantă pe care ar putea-o face Erdogan, îi conferă acestui eveniment o conotație geopolitică foarte profundă.

În acest context analiștii politici au remarcat că Washingtonul depune eforturi colosale pentru a păstra relațiile cu Turcia în cadrul NATO. Secretarul de stat al SUA, John Kerry, deja și-a anunțat o vizită la Ankara, la 24 august curent. Despre aceasta a anunțat șeful diplomației turce.

Și ministrul de Externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a declarat recent că pledează pentru menținerea dialogului cu Turcia în ceea ce privește o posibilă aderare a acesteia la Uniunea Europeană. Această declarație, susțin mai mulți analiști, arată că Occidentul este dispus să facă eforturi mari pentru a menține Turcia în zona sa de influență.

În cadrul comunității de experți din Republica Moldova se discută despre faptul că o posibilă reorientare a politicii externe a Turciei va produce în regiune schimbări atât de serioase, încât acestea nu vor mai putea fi ignorate nici de Chișinău și nici de București.

Fluxul de știri
0