Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De la Chișinău la Bălți - cu avionul

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Accesați arhiva multimediaРабота аэропорта
Работа аэропорта - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova și-ar putea relua activitatea cel de-al doilea aeroport internațional de pasageri. Ministerul Transporturilor intenționează să reconstruiască "portul aerian" al orașului Bălți.

CHIȘINĂU, 9 aug — Sputnik. Până la sfârșitul anului 2016, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor va efectua o analiză prealabilă privind posibilitatea realizării proiectului de reconstrucție a aeroportului internațional Bălți-Leadoveni.

Această informație se conţine în darea de seamă anuală a lui Iurie Chirinciuc, amplasată pe blogul funcționarului.

"Până la sfârșitul anului intenționăm să demarăm studiul de prefezabilitate privind reabilitarea Aeroportului Internațional Bălți — Ledoveni. Care trebuie să devină un al doilea aeroport național de pasageri", se spune în raportul ministrului.

Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sala de plecări a Aeroportului Chişinău, de nerecunoscut

Aeroportul din Bălți a fost construit în anii 80 ai secolului al XX-lea și la acea vreme corespundea standardelor de bază și era exploatat foarte activ. Au existat, dar așa și nu au fost realizate, proiecte de construire a unui aeroport modern, de tip hotelier, a unui orășel pentru lucrătorii aviației civile, precum şi a unei linii de troleibuz din Bălți până la aeroport.

Pe atunci, aeroportul "Bălți-Leadoveni" era un nod de transport aerian foarte important din nordul Moldovei — de aici erau efectuate 20 de curse de pasageri permanente (spre Moscova, Kiev, Simferopol, Soci etc.).

Totodată, existau mai multe curse permanente de importanţă locală ce asigurau comunicarea aeriană cu raioanele din Moldova și cu Chișinăul.

Aeroportul dispune de o pistă de decolare și aterizare cu o lungime de 2240 de metri și cu lățimea de 42 de metri. În prezent, aeroportul din Bălți este utilizat uneori pentru curse charter neregulate de pasageri și de mărfuri.

Fluxul de știri
0