Turcia lansează avertismente dure la adresa SUA

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul Justiției din Turcia a avertizat marți, 9 august, Statele Unite ale Americii să nu sacrifice relațiile bilaterale din cauza teroristului Fethullah Gulen, liderul musulman care, potrivit Ankarei, se află la originea loviturii de stat eșuate în 15 iulie.

BUCUREŞTI, 9 aug — Sputnik. În aceste zile, Recep Erdogan se află la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin în vederea refacerii relaţiilor între cele două ţări, în timp ce sentimentele antiamericane din rândul poporului turc au atins cote extreme după tentativa de lovitură de stat planificată peste ocean, scrie stiripesurse.ro.

Astfel, Bekir Bozdag, ministrul turc al Justiţiei, a declarat presei că dacă Fethullah Gulen nu este extrădat din SUA, atunci Washingtonul se face vinovat de antiamericanismul în creştere peste tot în lume.

"Dacă Gulen nu este extrădat, Statele Unite vor sacrifica relaţiile (bilaterale) din cauza acestui terorist. Părții americane îi revine atribuția de a împiedica transformarea acestui sentiment în ură", a spus ministrul Justiţiei.

Puciul ratat pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA din 1999, a rupt relaţiile turco-americane. Un ministru turc nu a ezitat chiar să afirme că "Statele Unite se află în spatele tentativei de lovitură de stat", în timp ce un fost şef de stat major a sugerat implicarea CIA în puciul ratat.

Potrivit autorităților de la Ankara, Fethullah Gulen se află în Pennsylvania (nord-estul SUA) şi este vinovat de puciul ratat în urma căruia au murit 273 de oameni şi alţi 2.000 au fost răniţi. Ankara a trimis în SUA mai multe dosare pentru a obţine extrădarea lui Gulen. 

Fluxul de știri
0