Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cercetătorii deconspiră miturile legate de PIB

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaEconomie, PIB, valută
Economie, PIB, valută - Sputnik Moldova
Abonare
Produsul Intern Brut este un indicator mai puțin relevant pentru a măsura nivelul de trai al populației. Dezvoltarea socială din anumite state cu un PIB comparabil pot să varieze semnificativ.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Potrivit cercetării Social Progress Index, realizate de organizația necomercială American Social Progress Imperative, nivelul dezvoltării sociale, raportat la numărul de locuitori, poate să varieze semnificativ chiar și în statele cu un PIB aproximativ egal. Produsul Intern Brut ia în considerare doar rezultatele factologice ale politicilor economice implementate în sfera socială și nu a resurselor cheltuite.

Ярмарка вакансий - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova, șase oameni pretind la un loc vacant de muncă

Indicele de dezvoltare socială reflectă în ce măsură sunt satisfăcute necesitățile cetățenilor. Aici putem evidenția trei direcții de dezvoltare, și anume:

— Produse de bază (produse alimentare și de prim ajutor, alimentarea cu apă și canalizare, calitatea locuințelor și a siguranței personale);

— Protecția socială (sănătate și siguranța condițiilor de mediu, accesul la informații și comunicare, procesul educațional);

— Dezvoltarea potențialului uman (drepturi civile, libertatea individului și dreptul la liberă alegere, toleranța și egalitatea, acces pentru învățare suplimentară).

Un exemplu elocvent este cazul Turciei care, potrivit portalului www.forbes.ru, are cea mai mare rată a PIB-ului pe cap de locuitor, dar numai 29 la sută dintre cetățenii săi sunt angajați în câmpul muncii. Totodată, în Kazahstan, care are un PIB pe cap de locuitor comparabil cu cel al turcilor, piața forței de muncă constituie 77 la sută. În Kârgâzstan și Moldova se constată cea mai mică rată a PIB-ului pe cap de locuitor, însă angajarea în câmpul muncii constituie 59 și respectiv 35 la sută.

În țările dezvoltate, raportul dintre numărul populației și nivelul de angajare în câmpul muncii constituie aproximativ 50-60 la sută. Acest fapt este un indicator al nivelului de prosperitate socială și de stabilitate economică, menționează autorii studiului Social Progress Index.

Doctorul în Filosofie și Magistru în Biocibernetică, Mihail Laitman, este de părere că cifrele în economie nu reflectă starea financiară a populației. Ele sunt folosite doar în interesul celor bogați. Iar pentru a se îmbogăți și mai mult în detrimentul celor săraci, ei folosesc datele statistice frumos ambalate pe care le povestesc oamenilor.

”Economia nu este o știință, ci rezultatul unor socoteli convenabile, care asigură profitul celor care manipulează cu cifrele”, susține Laitman.

Fluxul de știri
0