Nadia Comăneci: la ce se gândea când a obținut istoricul 10

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaВыступление румынской гимнастки Нади Комэнеч
Выступление румынской гимнастки Нади Комэнеч - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Legendara gimnastă Nadia Comăneci vorbește, într-un interviu pentru Euronews, despre ce a simțit atunci când a obținut primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice, despre cum era viața sa sub comunism, când a ajuns celebră, despre fuga din țară și altele.

BUCUREŞTI, 8 aug — Sputnik. În 1976, gimnasta româncă a devenit celebră obținând, la Jocurile Olimpice de la Montreal, primul 10 perfect din istoria Jocurilor olimpice și este o emblemă a sportului, scrie euronews.ro

Симона Халеп (Румыния) - Sputnik Moldova
Istoria se repetă la Montreal. Halep, fericită ca și Comăneci acum 40 de ani

Întrebată de jurnalistul Euronews dacă se simte mai mult româncă sau mai mult americancă, Nadia a subliniat că se simte „categoric, româncă", deși locuiește în Statele Unite, și că vine de șase ori pe an în România, unde este implicată într-o mulțime de proiecte.

Ea a povestit și ce gânduri i-au trecut prin cap atunci când pe tabelele de scor era afișată nota zece pe care o obținuse. Gimnasta care a făcut istorie cu un asemenea scor spune că la momentul respectiv s-a gândit că a executat „destul de bine" exercițiul la bârnă, doar că execuția a avut ceva din „stilul Nadiei Comăneci".

„Făceam totul cu ceva mai multă amplitudine, chiar dacă erau aceleași exerciții pe care le făceau toate gimnastele", povestește celebra gimnastă româncă, adăugând că a considerat că din acest motiv i s-a acordat nota 10.

Nadia s-a referit și la viața sa sub comunism. Deși devenise o celebritate în lumea sportului, ea mărturisește că nu era conștientă, la acel moment, de faima pe care o căpătase în plan mondial deoarece, după ce participa la competiții, se întorcea acasă și nu cunoștea prea multe despre ceea ce se întâmpla în afara României.

„Întrucât făceam parte, de câțiva ani, din Comisia Sportivilor din Comitetul Olimpic Internațional, am fost invitată să merg la întruniri și evenimente pe care le organiza aceasta și nu mi se permitea să merg", povestește Nadia. Ea a spus că acest lucru a determinat-o să se gândească, la un moment dat, să plece din țară.

Nadia Comăneci povestește și cum a luat decizia de a evada din țară spre libertate, trecând în ascuns frontiera și ajungând în Ungaria.

„Am luat o decizie foarte curajoasă în acel moment, fiindcă știam că era un pas foarte periculos, care provoca fiori, dar, la fel ca în gimnastică, am vrut să încerc ceva nou. Mi-am spus: «Dacă nu fac eu acest lucru, nimeni nu o va face în locul meu!»", mărturisește marea gimnastă.

Întrebată dacă s-a gândit vreodată la ideea de a antrena echipa națională a României, Nadia a spus că este permanent în contact cu gimnastele și că le trimite mesaje de încurajare de fiecare dată când acestea participă la Campionatul Mondial de gimnastică, deoarece „asta e familia mea".

Fluxul de știri
0