„Turkish Stream” sau „South Stream”: ce va alege Moscova

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia urmează să aleagă între cele două opțiuni de construcție a gazoductului prin Marea Neagră: Turkish Stream și South Stream. Experții nu exclud identificarea unei versiuni de compromis. Astfel, Bulgaria ar putea deveni o țară importantă pe piața regională a gazelor, iar România a refuzat anterior statutul de țară de tranzit a gazelor rusești.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Prioritățile în ceea ce privește construcția unei conducte de gaz din Rusia prin Marea Neagră nu au fost încă stabilite, însă nu poate fi exclusă și o versiune de compromise, în care Turcia și Bulgaria ar putea să se aleagă cu câte o ramură a conductei, a comunicat pentru RIA Novosti vicedirectorul general al Fondului pentru Securitatea Energetică Națională din Rusia, Alexei Grivaci.

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a declarat, luni, că Bulgaria și Federația Rusă au convenit asupra formării unui grup de lucru pentru revenirea la proiectele energetice rusești, iar asta include și construcția gazoductului „South Stream”.

„Acum există o situație benefică pentru realizarea proiectului de construcție a conductelor de gaz din Rusia prin Marea Neagră. Ambele direcții de ieșire spre țărm – Turcia și Bulgaria, sunt elaborate și vor putea fi construite într-o perioadă scurtă de timp”, a declarant Grivaci.

„Ankara și Sofia demonstrează că au unele interese comune. Prima vrea să restabilească relațiile cu Rusia și să-și asigure securitatea livrărilor de gaze, care în prezent este supusă unor riscuri legate de procesul de tranzitare. A doua (Sofia, n.red.) intenționează să utilizeze oportunitatea de a-și păstra statutul de teritoriu de tranzit, care poate fi pierdut în cazul construcției Turkish Stream”, a adăugat expertul.

Rusia încă nu a făcut o alegere definitivă

„Cred că prioritățile nu au fost definitivate deocamdată. Turcia este principalul cumpărător al gazului nostru, care în prezent tranzitează Bulgaria. În această situație, Turcia dispune de un avantaj în raport cu Sofia. În sfera tranzitului gazului în UE, cele mai mari șanse le are Bulgaria. Europenii nu sunt entuziasmați de idea livrării gazului rus prin Turcia”, a specificat Grivaci.

În același timp, el consideră că ar fi posibilă și o versiune de compromis – construcția unei ramuri a conductei spre Turcia și alta spre Bulgaria.

„Asta va contribui la dezvoltarea infrastructurii pieței în Balcani va asigura o diversificare. În acest caz, e nevoie de susținerea din partea UE a proiectului de tranzitare a gazului rusesc prin Bulgaria și Grecia spre sudul Italiei prin gazoductul “South Stream” și Poseidon”, a adăugat expertul.

În februarie 2016, Gazprom, Edison SpA și DEPA SA au semnat un “Memorandum privind livrarea gazului natural din Rusia prin Marea Neagră, prin țări terțe în Grecia și din Grecia în Italia” cu scopul organizării unei rute sudice a livrărilor gazului natural rusesc în Europa. Părțile intenționează să utilizeze la maxim rezultatele lucrărilor efectuate de Edison și DEPA, în cadrul proiectului ITGI Poseidon.

La sfârșitul lunii iunie, șeful Gazprom, Alexei Miller, a anunțat că Bulgaria, Turcia și Comisia Europeană nu s-au arătat interesate de proiectul Poseidon.

Fluxul de știri
0