Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum va fi această toamnă în Moldova sau de ce deputații și-au „mutilat” vacanța

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Legislatorii moldoveni renunță parțial la vacanță și revin la 1 septembrie în Parlament. Decizia este determinată de obligațiunile asumate în cadrul dialogului cu Fonul Monetar Internațional, dar și de situația politică internă înainte de alegerile prezidențiale.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Pentru prima dată în ultimii ani, legislatorii moldoveni vor începe sesiunea de toamnă-iarnă mult mai devreme, adică chiar la 1 septembrie. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Adrian Candu. Motivele care stau la baza acestei decizii au fost analizate luni dimineața în emisie directă în studioul radio Sputnik Moldova.

Anterior, spicherul Andrian Candu a anunțat că primele ședințe plenare vor avea loc la începutul lunii septembrie și nu în octombrie, ca în anii precedenţi.

Кишинев, палаточный городок - Sputnik Moldova
Politică
Unde au dispărut corturile din faţa Parlamentului

Jurnaliștii Victor Ciobanu, Ghenadie Vaculovschi, Cezar Salagor și Octavian Racu au discutat despre motivele care i-au determinat pe legislatori să renunțe la vacanță. În opinia lui Ghenadie Vaculovschi, inaugurarea la 1 septembrie a sesiunii de toamnă-iarnă se datorează timpului extrem de limitat de care dispune guvernarea pentru a-și onora angajamentele asumate în fața partenerilor externi, inclusiv în cadrul negocierilor cu FMI. De asemenea, decizia are legătură și cu apropiata campanie electorală prezidențială. Jurnalistul a opinat că această grabă este determinată de necesitatea semnării acordului cu FMI în toamna acestui an, iar guvernarea va face tot posibilul pentru a se prezenta cu un pachet de reușite în fața alegătorilor.

Jurnalistul Victor Ciobanu a accentuat că guvernarea încearcă să-și onoreze rapid obligațiunile față de FMI și Banca Mondială, însă reformele, potrivit lui, ar fi trebuit să vizeze în primul rând bunăstarea cetățenilor.

Pe de altă parte, jurnalistul Cezar Salagor a remarcat tensiunea din viața politică moldovenească, subliniind că guvernarea încearcă să vină cu o ofertă serioasă la prezidențiale și să mențină stabilitatea vieții politice. El a mai menţionat faptul că guvernarea nu va putea neglija mesajele lansate de opoziție, care îndeamnă cetățenii să se pregătească de proteste stradale masive. Potrivit jurnalistului, această toamnă va fi una destul de fierbinte, iar prezidențialele vor avea loc sau nu, în funcție de evoluția confruntărilor dintre putere și opoziție.

Fluxul de știri
0