CHIŞINĂU, 6 aug – Sputnik. Oamenii de ştiinţă din Germania au descoperit în căile nazale o bacterie care produce un compus antibiotic ce poate ucide mai mulţi agenţi patogeni periculoşi, inclusiv superbacteria stafilococului auriu, extrem de rezistent la antibioticele care se află pe piaţă, inclusiv meticilină (MRSA).
Substanţa antibacteriană, pe care cercetătorii au denumit-o lugdunin, este capabilă să trateze eficient şoarecii infectaţi cu Staphylococcus aureus, boală care poate cauza diverse înfecţii ale pielii. Atunci când cercetătorii au aplicat antibioticul pe plăgile afectate ale şoarecilor, s-a observat o reducere dramatică a zonelor infectate, notează Descoperă.ro.
Acest tip de infecţii a devenit extrem de rezistent la antibioticele care se află pe piaţă, inclusiv la meticilenă. Cercetătorii au afirmat că lungdunin ar putea combate tulpinele rezistente la antibiotice, boala nedezvoltând aceiaşi rezistenţă şi în cazul noului tratament.
Bacteria care produce lugdunin, Staphylococcus lungdunensis, este prezentă la 10% dintre oameni, însă poate cauza şi infecţii. Cercetătorii au descoperit că doar 6% dintre cei 187 de pacienţi din spital, pe care i-au analizat, purtau bacteria, dar aveau în corp şi Staphylococcus aureus, în comparaţie cu cei 34% dintre pacienţii care nu purtau bacteria.
Deşi descoperirile sunt încurajatoare, cercetătorii nu sunt încă siguri cum acţionează lungdunin, iar testele clinice pot avea loc peste câţiva ani.