Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Infecţia enterovirală ia amploare

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaОчередь в поликлинике
Очередь в поликлинике - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, în perioada ianuarie-mai, au fost înregistrate 108 cazuri de infecții enterovirale, inclusiv un caz de meningită seroasă.

CHIŞINĂU, 2 iun – Sputnik. Pe parcursul a 5 luni ale anului curent, în Chişinău se atestă o sporire de 3,4 ori a îmbolnăvirilor prin infecțiile enterovirale, în comparație cu perioada similară a anului precedent.

Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, în perioada ianuarie-mai, au fost înregistrate 108 cazuri de boală, inclusiv un caz de meningită seroasă.

A fost înregistrată morbiditatea prin infecţia enterovirală la copii cu vârsta de până la 17 ani. Aproape 83 la sută de cazuri au fost înregistrate la copiii din instituțiile organizate. Au fost atestate focare multiple în instituțiile preșcolare.

Вакцинация против гриппа центрального аппарата Роспотребнадзора - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova au murit din cauza gripei 11 persoane

„Virusul ECHO-11, identificat în anul curent de la reziduurile spitalelor de profil infecțios, este o tulpină cu potențial de răspândire epidemică. Infecţia enterovirală este o boală contagioasă, cu ciclu sezonier de morbiditate în perioada pimăvară-toamnă, cu răspăndire uşoară, în special în colectivităţile organizate pentru copii”, anunţă Centrul de Sănătate Publică.

Răspândirea infecţiei se produce prin apă sau produse alimentare contaminate, prin intermediul mâinilor murdare, al obiectelor de uz casnic, al jucăriilor contaminate  precum și prin contact direct cu bolnavul pe calea aeriană.

Preponderent, sunt afectați copiii, inclusiv cei instituționalizați cu vârstă cuprinsă între 3-7 ani, cu apariția cazurilor solitare de boală, în grup și cu transmitere secundară în familie. Perioada de incubație este în medie de 3-7 zile, cu simptome clinice similare: febră, enterită, meningită, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare. Printre cele mai periculoase manifestări sunt: meningita seroasă, encefalita, mielita enterovirală, miocardita, hepatita.

Fluxul de știri
0